HKD na Sušaku

Assitej ponovno u Rijeci

Kim Cuculić

Foto: Assitej

Foto: Assitej

Tako će se usprkos svim izazovima i otegotnim okolnostima u kojima je bilo teško, ponekad i onemogućeno, raditi s djecom, Susret ove godine ipak održati.



 U Rijeci se od 13. do 16. rujna održava 23. susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra Assitej u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Nakon što je 22. susret, koji je u ožujku 2020. godine trebao biti održan na Hvaru u domaćinstvu Dramskog studija mladih Hvar, odgođen zbog pandemije, Riječko kazalište mladih »Kamov« – koje djeluje pri HNK-u Ivana pl. Zajca – preuzelo je tu važnu zadaću.


Tako će se usprkos svim izazovima i otegotnim okolnostima u kojima je bilo teško, ponekad i onemogućeno, raditi s djecom, Susret ove godine ipak održati. Okupit će se šest dramskih studija iz cijele Hrvatske, a Rijeka će postati prava mala oaza kvalitetnog dramsko-pedagoškog rada.


Nastupit će: Dramski studio »Donatolina« Kazališta lutaka Zadar, Dramski studio DADA Kazališne družine Pinklec, Riječko kazalište mladih »Kamov«, Teatar Tirena, Skupina Tini Bjelokaz Bjelovarskog kazališta i Dramski studio Kazališta Virovitica. Prikazat će se i dokumentarni film kazališne radionice Malik – »Malik – 20 godina rada«.




Susret se nakon više od 20 godina održavanja prvi put održava u Rijeci. Već više od dva desetljeća Susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra Assitej održava se s ciljem promicanja kazališta i kazališne djelatnosti za djecu i mlade, poticanja kvalitete, međusobnog umrežavanja i razmjene iskustava i znanja.


Svrha festivala je odgajanje mlade kazališne publike na umjetnički vrijednim predstavama prilagođenim dobnim i recepcijskim mogućnostima djece, stvarajući od njih gledatelje koji će svojim, tako izgrađenim estetskim i vrijednosnim kriterijima usmjeravati, kao publika, daljnje putove hrvatskog kazališta.


Tijekom višednevnog druženja održat će se i različite radionice za djecu i mlade. Radionicom hip-hopa, koja će se održati u utorak od 16 do 17 sati, predstavit će se plesni centar K2K, a radionicom »Translating creativity into action«/«Kako kreativnost pretvoriti u scenu?«, koja će se održati u srijedu od 16 do 17 sati, predstavit će se Try theatre Rijeka. Također, nakon svake predstave bit će održan kratki razgovor s mladim izvođačima.


Ulaz za publiku na sve aktivnosti je besplatan i nije potrebna COVID-potvrda, no mjesta u gledalištu je jako malo jer je broj posjetitelja ograničen. Ulaznice se mogu rezervirati putem maila: [email protected]. Susret se održava pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Ministarstva kulture.