Festival hrvatske drame

31. Marulićevi dani: U konkurenciji za nagrade 11 predstava

Hina

Foto: ARHIVA NL

Foto: ARHIVA NL

Iz HNK-a Split podsjećaju da je to jedini festival posvećen hrvatskoj dramskoj riječi



Festival hrvatske drame, 31. Marulićevi dani, bit će održani od 16. do 26. listopada u Splitu i Zagrebu, najavljeno je iz splitskog Hrvatskog narodnog kazališta koje je organizator festivala. U konkurenciji za festivalske nagrade Marul bit će izvedeno 11 predstava po izboru dramatičarke i kazališne kritičarke Gordane Ostović. Prema riječima izbornice, izabrane predstave su raznolike. »Neke od njih bave se, naravno, posljedicama pandemije, progovaraju o usamljenosti, otuđenju pa i depresiji, neke propituju korupciju i mešetarenje lokalnih moćnika na duhovit način, neke se bave odjecima tragedije Domovinskog rata, a druge pak na inteligentan način promatraju vječne stranputice muško-ženskih odnosa«, navodi se u priopćenju.


Iz HNK-a Split podsjećaju da je to jedini festival posvećen hrvatskoj dramskoj riječi, koji se ni ove godine zbog pandemijskih okolnosti nije održao u tradicionalnom terminu krajem travnja. Gordana Ostović izabrala je 13 predstava, ali dvije od njih iz objektivnih razloga neće biti odigrane. Zbog složenih produkcijskih okolnosti nije bilo moguće izvesti »Monovid-19« Zagrebačkog kazališta mladih, a zbog iznenadne bolesti u ansamblu neće biti izvedena ni drama »Usidrene« Elvisa Bošnjaka u produkciji HNK-a Split, pa se izvedba tih dvaju naslova planira za 32. Marulićeve dane.


Za ovogodišnje izdanje Marulićevih dana bilo je prijavljeno 40 naslova. Festival počinje u subotu u Zagrebu, nastavlja se u ponedjeljak u Splitu, a zatvara 26. listopada dodjelom nagrada i izvedbom, izvan konkurencije za nagrade, dramske predstave »Kiklop« Ranka Marinkovića GDK-a Gavelle u režiji Saše Anočića. Kao prvonagrađeni na natječaju »Marin Držić« za 2020. bit će 25. listopada javno čitan dramski tekst »Plodna voda« Marine Vujčić.