Radioničko-diskurzivni program

“Kako žive žene?” Od radionica stripa, poezije i pjevanja do besplatne pravne pomoći

Jasmin Đečević

Program se nastavlja na istraživanje i publikaciju »Kako žive umjetnice?« kojim je analizirano stanje ženskog rada u kulturi, a sada se uočeni problemi i pojave u toj domeni proširuju na ostale sfere životaRIJEKA Radionice stripa, poezije, videa, zborskog pjevanja, ali i besplatna pravna pomoć dio su radioničko-diskurzivnog programa »Kako žive žene?«, koji su osmislile Selma Banich, Nina Gojić i Tajana Josimović iz udruge Prostor Plus.


Program se nastavlja na istraživanje i publikaciju »Kako žive umjetnice?« kojim je analizirano stanje ženskog rada u kulturi, a sada se uočeni problemi i pojave u toj domeni proširuju na ostale sfere života.


»Nizom radionica koje koriste različite umjetničke medije pokušat ćemo adresirati radno uvjetovane nejednakosti i približiti ih javnosti, uz naglašeni interes za transrodnu, transgeneracijsku, transklasnu i transnacionalnu solidarnost. Istraživanje je pokazalo da su umjetnice i radnice u kulturi, osobito one u prekarnim pozicijama, suočene sa sistemskim dokidanjem radničkih i socijalnih prava specifičnim za polje kulture koje se godinama sustavno uništava, ali i kako su kao žene izložene čitavom nizu diskriminacijskih praksi koje nisu samo specifične za polje kulture već svoje porijeklo vuku iz patrijarhalnog i neoliberalnog društva u kakvom živimo.


Što su pjevale naše sestre?
Stoga smo za polaznu točku radioničko-diskurzivnog programa »Kako žive žene?« uzele upravo rezultate provedenog istraživanja, nastavljajući kritički promišljati ulogu i emancipacijski potencijal kulturnog rada u širem društvenom kontekstu, kao i poziciju ženskog reproduktivnog rada i klasnih proturječja u kontekstu aktualnog pokušaja društvene retradicionalizacije i neokonzervativnih reformi«, navode organizatorice.


Ena Jurov će u suradnji s fanzinom Superkul 23. i 24. ožujka u Filodrammatici održati radionicu stripa na kojoj je planirano »crtanje kratkih stripova o temama o kojima žene ne govore s drugim ženama, a trebale bi«. Tjedan dana nakon toga, 30. i 31. ožujka, u istom prostoru će Maja Bolić i Tajana Josimović održati radionicu zborskog pjevanja »Što su pjevale naše sestre?« na kojoj će se učiti tradicijske pjesme pjevane uz rad te ostale pjesme različitih ženskih (radnih) kolektiva iz šire regije.


Sara Salamon će 5. i 6. travnja u Studiju Kamov u Križanićevoj ulici voditi radionicu angažirane videoumjetnosti, dok će 12. travnja u Filodrammatici biti održana prezentacija održanih radionica i plenumsko zasjedanje »Žene solidarno« na kojem će se govornice iz različitih perspektiva obratiti javnosti kako bi se potaknula rasprava o položaju marginaliziranih i obespravljenih društvenih skupina.


Program je besplatan i namijenjen svima zainteresiranima, neovisno o prethodnom znanju ili iskustvu umjetničkog rada. Prijave za sudjelovanje mogu se slati na e-mail adresu [email protected].


Besplatna pravna pomoć


Važno je napomenuti da će u suradnji s centrom SOS Rijeka za vrijeme održavanja svih radionica biti omogućeno besplatno pružanje primarne pravne pomoći. Pravna pomoć će se pružati tako da će za vrijeme svih radionica biti prisutan PRAVNI KUTAK ZA PR(a)V(n)U POMOĆ koji će sadržavati kutiju u koju će se moći ubaciti pravni upit te dobiti pravni savjet odnosno opću pravnu informaciju, a 10. travnja od 10 do 14 sati u prostorijama SOS Rijeka u Verdijevoj ulici zainteresirane osobe moći će se uživo posavjetovati s pravnom službom. Udruga SOS Rijeka pruža besplatnu primarnu pravnu pomoć u sljedećim pravnim područjima:


obiteljska i druga statusnopravna pitanja, zaštita prava djece, prava žrtve vezana uz materijalno kazneno i prekršajno pravo, socijalno pravo (socijalna skrb, mirovinsko i zdravstveno osiguranje, prava za vrijeme nezaposlenosti), radno i antidiskriminacijsko pravo te nasljedna i druga imovinskopravna pitanja samo ako su neodvojivo povezana s nekim od navedenih područja.