U vrhu hrvatskog zborskog pjevanja

Josipu Kaplanu zlatna plaketa na Državnom natjecanju zborova

Ivana Kocijan

PZM Josip Kaplan

PZM Josip Kaplan

U natjecanju je sudjelovalo trinaest zborova iz cijele Hrvatske koji su svoje pravo natjecanja na državnoj razini izborili sudjelovanjem na županijskoj raziniRIJEKA Riječki Pjevački zbor mladih Josip Kaplan osvojio je zlatnu plaketu na Državnom natjecanju zborova što je, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, održano proteklog vikenda u dvorani Adris u Rovinju. U natjecanju je sudjelovalo trinaest zborova iz cijele Hrvatske koji su svoje pravo natjecanja na državnoj razini izborili sudjelovanjem na županijskoj razini.


Kao predstavnika Primorsko-goranske županije selektori maestro Luka Vukšić iz Zagreba i maestra Aleksandra Matić iz Rijeke odabrali su Pjevački zbor mladih Josip Kaplan iz Rijeke. Na državnoj razini stručni ocjenjivački sud u sastavu Luka Vukšić, Ivan Josip Skender i Bogdan Đaković (Novi Sad, Republika Srbija) Kaplanovcima je dodijelio zlatnu plaketu s osvojenih 92,67 bodova. Time su Kaplanovci još jednom potvrdili svoju kvalitetu rada te učvrstili svoje mjesto na ljestvici najboljih zborova u Hrvatskoj.


Stručni je žiri posebno pohvalio izvedbu zahtjevne suvremene skladbe »Double, Double Toil and Trouble« čiji je autor finski skladatelj Jaakko Mäntyjärvi, za koju je maestro Đaković istaknuo da je to »najbolje izvedena skladba na cijelom susretu«. Osim navedene, PZM Josip Kaplan izveo je još i skladbu »Linđo« Vladimira Berdovića te »Agnus Dei« Thomasa Caplina.


Stručni žiri također je pohvalio i dobru vokalnu tehniku zbora, odabir programa i homogeni zvuk ansambla. Zborom je ravnala umjetnička voditeljica zbora Doris Kovačić.U revijalnom dijelu natjecanja održanom u nedjelju u hotelu Lone Kaplanovci su se predstavili pjesmom »Je veux« popularne francuske glazbenice Zaz u obradi Alena Mančića. Solističku dionicu pjevala je Margareta Širola.