Britanska filmska nagrada

»Jokeru« 11 nominacija za BAFTA-u, Scorsese i Tarantino dobili po 10

Hina

»Joker«, mračna drama o jednom od najpoznatijih zlikovaca iz stripa koja je prošle godine osvojila Zlatnog lava u Veneciji, ima najviše, 11 nominacija za ovogodišnju nagradu Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA). Netflixov »Irac» Martina Scorseseja i »Bilo jednom u... Hollywoodu« Quentina Tarantina, ovogodišnji dobitnik Zlatnog globusa za najbolju komediju, slijede s po deset nominacijaLONDON – »Joker«, mračna drama o jednom od najpoznatijih zlikovaca iz stripa koja je prošle godine osvojila Zlatnog lava u Veneciji, ima najviše, 11 nominacija za ovogodišnju nagradu Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA), objavljeno je u utorak u Londonu.


Netflixov »Irac» Martina Scorseseja i »Bilo jednom u… Hollywoodu« Quentina Tarantina, ovogodišnji dobitnik Zlatnog globusa za najbolju komediju, slijede s po deset nominacija.


Devet ih ima ratna drama »1917«, također svježe ovjenčana Zlatnim globusima za najbolju dramu i najboljeg redatelja Sama Mendesa.
Ta će se četiri filma za glavnu nagradu natjecati s »Parazitom« južnokorejskog redatelja Bong Joon-hoa.


Joaquin Phoenix, iznimno hvaljen za ulogu Jokera, nominiran je za najboljeg glumca, u konkurenciji s Leonardom DiCaprijom za »Bilo jednom u… Hollywoodu«, Adamom Driverom za »Bračnu priču«, Taronom Egertonom »Rocketmanu« i Jonathanom Pryceom, nominiranom za ulogu u Franje u »Dvojici papa«.


Međutim, čim je BAFTA objavila nominacije u glavnim kategorijama krenule su kritike za dominaciju bijelaca u glumačkim i muškaraca u redateljskoj kategoriji.


Za najbolje glumice nominirane su Scarlett Johansson (»Bračna priča«), Saoirse Ronan za posljednju adaptaciju »Malih žena«, Charlize Theron (»One su bombe«), Jessie Buckley (»Divlja ruža«) i Renee Zellweger (»Judy«).


Johansson je nominirana i za najbolju sporednu žensku ulogu (»Jojo Rabbit«), u kategoriji u kojoj će joj društvo praviti Laura Dern, Florence Pugh i dvostruko nominirana Margot Robbie (»One su bombe« i »Bilo jednom u… Hollywoodu«.


Konkurencija za najbolju mušku ulogu nevjerojatna je.


Nominirani su Al Pacino i Joe Pesci za »Irca«, Tom Hanks za »Prekrasan dan u susjedstvu«, Anthony Hopkins za ulogu Benedikta u »Dvojici papa« i Brad Pitt za »Bilo jednom u… Hollywoodu«.


Na pitanje da se glumačke kategorije »čine vrlo bijele«, izvršna direktorica BAFTA-e Amanda Berry odgovorila je BBC-ju da i ona to pomislila kad je prvi put pogledala popis nominiranih.


»Ali to nije nepoštovanje ni prema kome, lista je nevjerojatno jaka«, dodala je.


Dodjela nagrada bit će početkom veljače.