Šef - dirigent

Hrvatski maestro Ivan Repušić na čelu Minhenskog radijskog orkestra

Svjetlana Hribar

Od jeseni 2017. godine ovaj istaknuti hrvatski umjetnik i zasigurno naš najugledniji dirigent novije generacije, paralelno će raditi u Hannoveru i MünchenuMÜNCHEN Nakon gotovo dvije godine potrage za šefom-dirigentom, umjetničko vodstvo Minhenskog radijskog orkestra na čelu s direktorom Bavarskog radija Ulrichom Wilhelmom, odlučilo je sklopiti ugovor s Ivanom Repušićem, generalnim muzičkim direktorom Državne opere u Hannoveru. Od jeseni 2017. godine, ovaj istaknuti hrvatski umjetnik i zasigurno najugledniji naš dirigent novije generacije, paralelno će raditi u Hannoveru i Münchenu, s dva etablirana orkestra s  kojima je već ostvario iznimno dobru suradnju. 


U Hannoveru je maestro Repušić još 2010. godine postao prvi kapelmajstor tamošnje Državne opere, a ta ga je ugledna institucija 2015. imenovala i novim generalnto je iznimna čast, budući da je državna opera u Hannoveru jedna od najpoznatijih opernih kuća u Njemačkoj. S Minhenskim radijskim orkestrom Ivan Repušić je također ostvario iznimno dobru suradnju i već nakon dva nastupa – koncertne izvedbe Puccinijeve  opere »La rondine« i koncerta na Silvestrovo – osvojio simpatije orkestra i njegova umjetničkog vodstva, koje ističe kako Repušićevo znanje, svestrano glazbeno zanimanje i mladalačka energija, odgovaraju ovom ansamblu.


Tijekom angažmana u Hannoveru posljednjih godina, Ivan Repušić je vodio aktivnu dirigentsku karijeru, nastupajući s poznatim europskim orkestrima – između ostalog, postao je stalni gost-dirigent Njemačke opere i Komične opere u Berlinu, često je nastupao i u opernim kućama u Mannheimu, Essenu i Hamburgu te s orkestrom drezdenske Državne opere, Briselskom i Slovenskom filharmonijom, čitavo vrijeme ne zapostavljajući suradnju s orkestrima i solistima u Hrvatskoj. I ovog ljeta, sredinom srpnja, Ivan Repušić dirigirat će sa Zadarskim komornim orkestrom u sklopu programa Glazbenih večeri u svetom Donatu. Bez svake sumnje, bit će to vrhunac ovogodišnjeg festivala i prava poslastica za ljubitelje klasične glazbe u Zadru.