Frankofona kultura

Hrvatska slavi pedeset godina Frankofonije nizom programa u 11 gradova

Hina

Foto Sandra Simunovic PIXSELL

Foto Sandra Simunovic PIXSELLPosebnim projekcijama u zagrebačkom kinu Tuškanac, u utorak, 3. ožujka otvara se ovogodišnji Mjesec frankofonskog filma i slavljenički program kojim će se i u Hrvatskoj obilježiti pedeset godina Frankofonije.


Više od dvadeset država i vlada potpisale su prije pola stoljeća sporazum iz Niameya, čime je odobreno stvaranje Međunarodne organizacije Frankofonije, koja je posvećena promociji francuskog jezika i frankofonskih kultura i danas ima 88 država i vlada članica.


Francuski jezik i kultura slavit će se u organizaciji veleposlanstava frankofonskih zemalja i zemalja članica Frankofonije, Belgije, Kanade, Francuske, Kraljevine Maroko, Švicarske, mreže Francuskih alijansi u Hrvatskoj te brojnih udruga i hrvatskih institucija.
Program dovodi frankofone filmove, glazbu, modu, kazalište, flashmob, u jedanaest gradova diljem Hrvatske, kroz 100 događanja koje organizira 30 partnera.


Na otvorenju će se prikazati dva film »Portret djevojke koja izgara« Céline Sciamme i »Tako mi Bog pomogao« Jeana Libona i Yvesa Hinauta, igrani i dokumentarni filmovi koji oslikavaju portrete žena angažiranih u građanskim pitanjima ili u borbi protiv razdoblja u kojemu žive.


Program se nastavlja idućih dana filmovima iz pet različitih zemalja, izabranima na temu ‘građanstva’, a bit će prikazani u Dubrovniku, Koprivnici, Osijeku, Pakracu, Puli, Rijeci, Šibeniku, Splitu, Varaždinu, Zadru i Zagrebu.


Odabir je šarolik, od dokumentaraca i povijesnih filmova, preko komedija i drama, do crtanih filmova.


To su francuski film »Sve što mi je ostalo od revolucije«, komedija u režiji Judith Davis, marokanska drama »Aida« (Driss Mrini), francuska komedija »Bécassine« (Bruno Podalydes), marokanska drama »Grube ruke« (Mohamed Asli), kanadski povijesni film »Hochelaga, Zemlja duša« (François Girard) i švicarski crtani film »Kabulske lastavice« (Zabou Breitman i Eléa Gobbé-Mévellec).


U okviru proslave Frankofonije održat će se i masterclass modnog šminkanja s Rafaëlom Pitom (13. ožujka u Francuskom institutu), kada će svoje iskustvo podijeliti taj suradnik međunarodnih izdanja Glamoura, Voguea, Ellea, Vanity Faira, koji šminka zvijezde poput Sofije Coppole, Keire Knightley, Kirsten Dunst, Sophie Marceau, Virginie Ledoyen i mnogih drugih. Za radionicu su potrebne prijave.


Za sam Međunarodni dan Frankofonije, 20. ožujka, točno u podne u zagrebačkom Parku Zrinjevac, kao i u još 22 zemlje središnje i istočne Europe, zakazan je središnji događaj Mjeseca Frankofonije, veliki ‘flashmob’, koreografska mobilizacija za sve frankofile koji žele potvrditi svoju vezanost uz francuski jezik i uz vrijednosti Frankofonije.


Zainteresirani za sudjelovanje mogu naučiti koreografiju malijskog plesača Souleymana Sanogoa na slavnu pjesmu belgijskog umjetnika Stromae na linku https://www.youtube.com/watch?v=w2xko74Qbqs&feature=youtu.be.


»Nacrtaj mi Frankofoniju«, izložba srednjoškolaca Škole primijenjene umjetnosti i dizajna održat će se od 16. ožujka do 4. travnja u Francuskom institutu u Hrvatskoj s radovima srednjoškolaca koji su imali zadatak plakat na kojemu predstavljaju Praznik Frankofonije.


Susret s istaknutim lingvistom, profesorom Bernardom Cerquiglinijem


Francusko veleposlanstvo i Francuski institut u Hrvatskoj ugostit će svjetski poznatog lingvista profesora Bernarda Cerquiglinija na simulaciji slavne televizijske emisije pod imenom »Hvala profesore!« koja se prikazuje na TV5 Monde.


U okviru programa »Merci Professeur!« održat će se susret s Bernardom Cerquiglinijem, svjetski poznatim lingvistom, u srijedu, 25. ožujka u zagrebačkom Francuskom institutu u Hrvatskoj, te dan kasnije u Gradskoj knjižnici u Zadru.


Svi koji žele sudjelovati mogu mu postaviti pitanje o francuskom jeziku, no prethodno ga trebaju poslati do 6. ožujka na adresu [email protected], te vidjeti hoće li biti među šest izabranih pitanja. Ako jest dobit će knjigu s posvetom i fotografiju s profesorom.


Profesor će održati i predavanje »Francuski: jezik, institucija, vrijednosti«, 26. ožujka na zagrebačkom Filozofskom fakultetu te dan kasnije u Znanstvenoj knjižnici u Zadru.


U ponedjeljak, 30. ožujka, izvest će se predstava »Molierova ljubav« (cie Libre a nous) u Zagrebačkom kazalištu lutaka koji će povesti gledatelje na putovanje kroz vrijeme s Molierom.