Počivao u miru

Cres ostao bez jednog od svojih simbola: U 85. godini preminuo akademski slikar Mate Solis

Bojan Purić

Mate Solis / Foto Bojan Purić

Mate Solis / Foto Bojan Purić

Sav je Solisov život bio vezan za Cres, koji je pretpostavio blještavilima umjetničkih metropola koje su čekale njegov talent



CRES – Cres je ostao bez jednoga od svojih simbola – preminuo je akademski slikar Mate Solis. Široj javnosti najpoznatiji je po uljima na platnu i akvarelima starih drvenih barki i općenito otočno-primorskih motiva, a njegovo se djelo ubraja u ekspresionizam i nadrealizam.


Solis je preminuo u utorak prijepodne, u 85. godini života. Iako iz creske obitelji, rođen je u Zadru 12. srpnja 1935. godine jer je tada na kraće vrijeme ondje boravila njegova obitelj. Osim mjesta rođenja i Zagreba u kojemu je završio Školu primijenjenih umjetnosti, a 1962. diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, sav je Solisov život bio vezan za Cres, koji je pretpostavio blještavilima umjetničkih metropola koje su čekale njegov talent.


Umjesto da ode na velike europske umjetničke scene, on je svoj “centrum universum meum” stvorio u Cresu, nadahnut nasljeđem “kopaca” (težaka) i ribara, otočnim krajobrazom, svijetom podmorja, vizurama prastaroga grada stiješnjenog oko mandraća, ali i ženskom ljepotom.




Za njim su nebrojene izložbe, samostalne i zajedničke, u Hrvatskoj i inozemstvu. Nije svoje djelovanje sveo na slikarstvo; njegova likovna rješenja krase zidove reprezentativnih javnih prostora – hotela, banaka, ljekarni, a njegova je kreacija i apstraktni spomenik palim borcima na Šetalištu 20. travnja u Cresu.


Vizualni identitet dao je priredbama, časopisima, udrugama, ključno pridonijevši creskoj prepoznatljivosti. Kako i priliči umjetničkim velikanima, poštovao je rad svojih kolega i prikupio veliku kolekciju slika i grafika domaćih suvremenika, omogućivši i javnosti da je vidi.


Za života postavši “zaštitnim znakom” Cresa, Solis i njegov dom na Melinu s jedinstvenom botaničko-umjetničkom okućnicom “Axis mundi” predstavljali su turističku atrakciju. Cres je ostao bez svoje najveće znamenitosti.