Električna budućnost

Za četiri godine cijena proizvodnje električnih automobila izjednačit će se onom motornih vozila

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Poslije 2025. godine bit će malo razloga da kupite automobil s motorom na unutarnje izgaranje - proriče Tim Bush, analitičar USB-aProizvodnja električnih automobila koštat će isto kao i onih konvencionalnih s motorom na unutarnje izgaranje do 2024. godine. Problem je dakako u bateriji koja pokreće automobil i koja je i dalje bitno skuplja od izgradnje motora. Do 2022. ta će razlika u cijeni proizvodnje biti smanjena na 1900 dolara do 2022., a do 2024. izjednačena, prema istraživanju koje je financirala investicijska banka UBS. Istraživanje se temelji na detaljnoj analizi razvoja proizvodnje baterije sedam najvećih proizvođača.


Postizanje pariteta troškova s motorom s unutarnjim izgaranjem smatra se ključnom prekretnicom u svjetskoj tranziciji ka dominaciji električnih automobila.


Veliki proizvođači automobila su dugo oklijevali početi u većem opsegu proizvoditi električne modele automobila iz vrlo jednostavnog razloga: oni s motorima na unutarnje izgaranje bili su profitabilniji zbog skupih baterija koje se gotovo ekskluzivno proizvode u dalekoistočnim tvrtkama kao što je korejski LG Chem, japanski Panasonic i kineski CATL. Baterija trenutno čini između 25 i 40 posto troškova proizvodnje cijelog vozila.
No stvari se brzo mijenjaju. Sad “stare” tvrtke za proizvodnju automobila više ne žele ostati po strani kako ne bi zaostali previše za onima koji su se specijalizirali za proizvodnju električnih automobila kao Tesla ili već ulažu jako puno u razvoj električnih vozila kao Volkswagen koji je najavio da će uložiti 36 milijardi eura u proizvodnju i prodaju električnih automobila.


„Poslije 2025. godine bit će malo razloga da kupite automobil s motorom na unutarnje izgaranje“, – proriče Tim Bush, analitičar USB-a u Guardianu.


Zasada to još nije tako. Recimo novi Golf košta oko 22 tisuće eura, dočim za njegovu električnu inačicu ID-3 je potrebno izdvojiti 33 tisuće eura.


Danas je tek svako dvjestoto vozilo na cestama svijeta na električni pogon. U USB-u predviđaju da će do 2025. električna vozila zauzimati 17 posto od prodaje svih vozila, a 2030. 40 posto svih prodanih vozila bit će na električni pogon.