Zatvaranje u prosincu

Španjolska planira u pogonu Nissana pokrenuti proizvodnju baterija za električne automobile

Hina

Foto iStock

Foto iStock

Glavna Nissanova tvornica izgrađena je na zemljištu u vlasništvu državeŠpanjolska razmišlja o tome da pogon japanskog proizvođača automobila Nissana, koji bi se trebao zatvoriti u prosincu, prenamijeni za proizvodnju baterija za električne automobile, tvrde izvori.


Europska unija zagovara domaću proizvodnju baterija kako bi se proizvođači automobila manje oslanjali na uvoz iz Kine, povećavajući proizvodnju električnih vozila kako bi zadovoljili stroge europske propise o emisijama štetnih plinova.


Nissan ima tri pogona u okolini Barcelone, koji izravno zapošljavaju oko 3.000 ljudi, a neizravno oko 20.000. Planirali su ih zatvoriti do kraja prošle godine, ali su odgodili zatvaranje na godinu dana kako bi vlasti imale više vremena da pronađu kupca.
Glavna Nissanova tvornica izgrađena je na zemljištu u vlasništvu države.


Vlada španjolske regije Katalonije podupire projekt izgradnje pogona za proizvodnju i recikliranje baterija. Projekt Battery Hub traži 6,8 milijardi od španjolskih 140 milijardi eura iz europskog paketa pomoći za oporavak od koronakrize i realizirat će ga samo ako osigura novac.


Iako Španjolska još nije odlučila kako će upotrijebiti novac, među opcijama koje razmatraju lociranje je projekta Battery Hub u glavnom Nissanovom pogonu u Barceloni, rekao je izvor izravno upućen u taj proces.


„Mnoge tvrtke“ pokazale su interes za Nissanove tvornice, kaže, a vlasti će pri donošenju odluke voditi računa o tome koliko radnih mjesta može biti sačuvano.


Pronalaženje rješenja za tvornice u interesu je i japanskog proizvođača automobila koji je dobio državnu pomoć pa je njegova odluka o zatvaranju naišla na žestoki otpor lokalne zajednice, ali i vlade u Madridu i dužnosnika u Barceloni, fokusiranih na očuvanje radnih mjesta.


Na pitanje bi li Battery Hub mogao pronaći dom u Nissanovim tvornicama, vršitelj dužnosti premijera Katalonije Pere Aragones rekao je da je to jedna od mogućnosti, ali ne i jedina.


Španjolski ogranak Nissana i vlada u Madridu rekli su da je postupak povjerljiv i nisu ga željeli više komentirati.