Novi pristup

Renault je dobio novi logotip, stilski naglasak je na novim tehnologijama

P. N.

Logotip pokazuje zaokret kojim marka unosi suvremenost u automobilsku industriju, kao tehnologija čiste energijeRenault je, nakon premije na maski modela 5 Prototype, sada i službeno predstavio novi logotip. Svojim suvremenim dizajnom utjelovljuje Renaultov »novelle vague«, zaokret kojim marka unosi suvremenost u automobilsku industriju, pozicionirajući se kao tehnološka i uslužna marka koja se temelji na čistoj energiji.


Dok je prethodni logotip (predstavljen 2015.) bio vizualno složeniji, a njegovi obrisi katkad nejasni u manjim dimenzijama, novi dizajn romba veoma je jasan i prepoznatljiv u svim dimenzijama i načinima izvedbe – bio logotip izvezen, prošiven ili ugrađen na prednji kraj automobila. Plošni dizajn u skladu je s duhom vremena, iako Renault već odavno njeguje tradiciju logotipa oštrih linija, počevši od inačice iz 1946. do novog 3D logotipa koji je 1992. dizajnirao Style Marque. No, Renault nije nostalgičan za sedamdesetima. »Novelle vague« izraz je suvremenosti marke i okrenutosti tehnološkom napretku.


Novi logotip već se prikazuje na televizijskim reklamama za Zoe u Francusko, a od lipnja ove godine naći će se i na različitim internetskim platformama. Što je najvažnije, od sljedeće će godine ponosno krasiti nove Renaultove modele i prodajne salone.
Prvi logotip u obliku romba pojavio se na modelu 40CV predstavljenom 1925. Njegov dizajn otad je neznatno mijenjan kako bi se prilagodio različitim modelima. Nakon nacionalizacije Renaulta 1946. godine, nastaje logotip čistih i oštrih linija. Kasnije, 1972. godine predstavljen je upečatljiv logotip koji su zajedno dizajnirali modernistički slikar i kipar Yvaral i njegov sin Victor Vasarely. Taj se logotip zadržao punih 20 godina, a 1978. upotpunjen je fontom Wolffa Olinsa. Godine 1992. Style Marque odlučio je pojačati 3D efekt legendarnog dijamanta uporabom kromiranog okvira koji se savršeno slagao s fontom Wolffa Olinsa, zadržanog sve do 2004.


Dijamant se zatim našao unutar žutog četverokuta, a pratio ga je i novi font. Tri godine kasnije, 2007., natpis je postavljen unutar žutog četverokuta, tik ispod dijamanta.