Odlazak popularnog modela

Porsche šalje u mirovinu svoj uspješni benzinski SUV Macan. Stiže električna zamjena

T.I.

Foto: Porsche

Foto: Porsche

Jedan od Porscheovih šefova nije kamuflirao priču kako je Porsche predan očuvanju planeta, nego je jednostavno rekao da postoji ograničavajući faktori u daljnjoj proizvodnji Macana, a jedan od njih su zakoni o emisijama stakleničkih plinovaPorscheov najpopularniji model je Cayenne. U prvoj polovici ove godine isporučeno ih je 44.050 komada na tržište, no slični, tek nešto kraći, lakši i zapreminom manji SUV Macan mu puše za vrat. Njega je na tržište Porsche ove godine izbacio tek četristotinjak manje komada nego Cayennea.


Iako je Macan u zadnjih sedam godina otkad je predstavljen, bio siguran izvor profita za slavu njemačku tvrtku, čini se da su mu dani odbrojani u formi u kakvoj smo ga dosad poznavali. To ne mijenja ni činjenica da je benzinski Macan nedavno malo dorađen sa sitnim vizualnim preinakama unutra i vani, i da je Turbo verzija ugašena. Doduše, samo naizgled s obzirom da se čini da je promijenjeno samo nazivlje u hijerarhiji. Sadašnja GTS verzija baštini twin-turbo 2,9-litarski V6 motor iz dosadašnje Turbo inačice. Dosadašnji pak GTS od 375 konjskih snaga sad nosi oznaku S. Osnovni model ostaje na četiri cilindra, ali s povećanom snagom od 261 konjske snage.


U izjavi za Autocar, Porcheov šef za SUV liniju Sebastian Steiger potvrdio je da će se Macan na benzinski pogon ubrzo postati stvar prošlosti.  Nije čak kamuflirao priču kako je Porsche predan očuvanju planeta i spominjao više ciljeve, nego je jednostavno rekao da postoji ograničavajući faktori u daljnjoj proizvodnji Macana, a jedan od njih su zakoni o emisijama stakleničkih plinova, koji će učiniti proizvodnju ili neisplativom ili čak nemogućom.
„Nismo još donijeli konačnu odluku, ali mislim da 2024. godine više nećemo proizvoditi model Macan u verziji na fosilno gorivo, već isključivo električnu varijantu“.


A ta električna varijanta trebala bi biti predstavljena već naredne godine. Uz Audijev Q6 E-Tron (koji će se također pojaviti u neko vrijeme naredne godine), ovo bi trebao biti prvi model koji će voziti na Premium Electric platformi razvijenoj u zajedničkoj suradnji stručnjaka Porschea i Audija.