Virus i autoindustrija

Pandemija prepolovila tromjesečnu prodaju Toyote: Posljedice Covida-19 opsežne, značajne i ozbiljne

Hina

Reuters

Reuters

Operativna dobit iznosila je samo 13,9 milijardi jena, u odnosu na 740,6 milijardi jena zabilježenih u istom prošlogodišnjem razdoblju.TOKIO – Japanski proizvođač automobila Toyota izvijestio je danas da je u prvom fiskalnom tromjesečju prodao upola manje vozila zbog pandemije koronavirusa, predviđajući povratak tržišta automobila na pretpandemijsku razinu do sredine 2021. godine.


U razdoblju od travnja do lipnja neto dobit Toyote iznosila je 158,8 milijardi jena (1,27 milijardi eura) i bila je za tri četvrtine manja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.


Operativna dobit iznosila je samo 13,9 milijardi jena, u odnosu na 740,6 milijardi jena zabilježenih u istom prošlogodišnjem razdoblju.
Prihodi su potonuli 40,4 posto, na 4.600 milijardi jena.


Kompanija je u prvom fiskalnom tromjesečju prodala upola manje vozila nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ukupno 1.15 milijuna.


Globalno tržište automobila trebalo bi se postupno oporaviti i vratiti se na pretpandemijsku razinu krajem ove i u prvoj polovini 2021. godine, predviđaju u Toyoti.


Naglašavaju ipak da su “posljedice Covida-19 opsežne, značajne i ozbiljne”, dodajući da se razdoblju slabosti zasada ne nazire kraj.


U financijskoj godini koja završava u ožujku iduće godine Toyota očekuje 64,1 posto nižu neto dobit, od 730 milijardi jena.


Potvrdili su važeću prognozu godišnje operativne dobiti od 500 milijardi jena. Godišnji prihodi trebali bi dosegnuti 24.000 milijarde jena.