Bizarna nesreća

Dva Amerikanca poginula u Tesli, policija tvrdi da u trenutku sudara nitko nije bio za volanom

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Ovaj slučaj će vjerojatno pratiti kontroverze jer je s jedne strane predstavnik lokalne policije Mark Herman izjavio da “da u trenutku sudara nitko nije vozio automobil”, dok je s druge strane šef Tesle Elon Musk izjavio da je po dosad otkrivenim podacima iz automobila utvrđeno da autopilot u automobilu uopće nije bio uključenNažalost, nije rijetka vijest da netko izgubi kontrolu nad vozilom zbog prebrze vožnje, zbog izlijetanja (i)li zabijanja u drvo ili drugu prepreku pretrpi teške ozljede ili izgubi život. Rijetka je (barem zasad), vijest kad se isti scenarij dogodi s jednom velikom razlikom; da nitko u trenutku sudara nije za volanom.


Upravo policija vjeruje da se to dogodilo prije tri dana u Teksasu s tragičnim posljedica za dvoje putnika u električnom Model S Tesla automobilu iz 2019. godine. Policija je utvrdila da je jedan putnik u vrijeme izlijetanja sjedio na suvozačevom mjestu, a drugi pozadi. Nitko od njih neće moći reći što se zapravo dogodilo, jer su obojica izgubili život, a k tomu se automobil zapalio i izgorio tako da i to otežava utvrđivanje nedvojbenih činjenica.


Slučaj postaje manje bizaran kad se navede da vozača na vozačevom sjedalu nije bilo vjerojatno zato što Tesla ima autopilot, može se kretati zadanom rutom bez asistencije vozača. Drugo je pitanje jesu li tu činjenicu dva nesretna putnika shvatili predoslovno jer Model S bez obzira na autopilot nije potpuno autonomno vozilo i mnogi testovi korisnika na YouTubeu sugeriraju da bi bilo prehrabro jednostavno ostaviti vozačevo mjesto prazno. S obzirom na ishod, i ako je tako kako policija tvrdi, čini se da su otišli predaleko u prepuštanju samom automobilu da ih vozi po cesti.
Ovaj slučaj će vjerojatno pratiti kontroverze jer je s jedne strane predstavnik lokalne policije Mark Herman tvrdi da “da u trenutku sudara nitko nije vozio automobil”, dodajući da je stvar i dalje pod istragom kako prenosi BBC, dok je s druge strane šef Tesle Elon Musk izjavio da je po dosad otkrivenim podacima iz automobila utvrđeno da autopilot u automobilu uopće nije bio uključen.


Preko omiljenog Twittera Musk je objavio da to i nije bilo moguće jer autopilot zahtijeva da cesta mora biti omeđena linijama (na rubu kolnika i na sredini), a cesta na kojoj se dogodila nesreća nije tako označena. To po njemu znači da i nije mogao biti uključen.Da ovo nije jedini čudan i sumnjiv slučaj sugerira i podatak da američka Nacionalna agencija za sigurnost prometa (NHTSA), ovog trenutka ima otvorenih 27 slučajeva prometnih nesreća u koje su bili uključeni Teslini automobili.