Dominacija na svakom kutku planeta

Corolla Cross potpuno je digitalizirana, evo koja joj je početna cijena kod nas

Edi Prodan

Uz činjenicu da je Corolla najprodavaniji model automobila na svijetu, s verzijom Cross očekuje se udio u segmentu od 9 postoPotpuno nova Corolla Cross obiteljski i praktični SUV model koji će Toyoti omogućiti još snažniju prisutnost u C segmentu vozila predstavljen je i u Hrvatskoj.


Corolla Cross novi je član obitelji Corolla – najprodavanijeg modela automobila na svijetu – 50 milijuna prodanih primjeraka u razdoblju od 55 godina i s 12 generacija – te tako upotpunjuje ponudu tog modela. Model je razvijen primjenom Toyotine filozofije TNGA, izgrađen na već dokazanoj platformi GA-C i pruža sve osnovne kvalitete zbog kojih je Corolla već dugo uspješna na tržištu. Dodavanjem modela Corolla Cross Toyota jasno pokazuje svoje ambicije probijanja na iznimno konkurentnom tržištu vozila C segmenta u Europi. Tvrtka ima cilj godišnje prodati 400.000 primjeraka modela i ostvariti tržišni udio od 9 posto do 2025. godine.


Ovo je prvi model opremljen petom generacijom Toyotine hibridne električne tehnologije, koja jamči više snage i manju potrošnju goriva. Pogonski sklop: u ponudi su 1,8 i 2,0-litreni hibridni benzinski motori koji su posebno baždareni za bolju upravljivost europskim uvjetima vožnje, s bliskijom i prirodnijom vezom između načina na koji vozač upotrebljava gas i ubrzanja automobila. Verzija s 1,8-litrenim motorom isporučuje se isključivo s pogonom na prednje kotače, dok se verzija s 2,0-litrenim motorom može naručiti s Toyotinim inteligentnim pogonom na sva četiri kotača (AWD-i), koji je dodatno unaprijeđen i ima snažniji (40 DIN ks i 84 Nm) stražnji elektromotor koji se još bolje ponaša u zavojima i prilikom vučenja u stranu na podlogama s niskom razinom prianjanja. Corolla Cross svidjet će se mladim i rastućim obiteljima koje traže praktično i svestrano vozilo kojim će se jednostavno moći svakodnevno služiti. Vanjština pršti robusnim Toyota SUV izgledom, dok je unutrašnjost nešto laganija i vrlo prostrana.
Zapremnina prtljažnika je velika i pristup prtljažniku je jednostavan. Na modelu se prvi put pojavljuje Toyotin novi, potpuno digitalni zaslon od 12,3 inča na ploči s instrumentima s mjeračima, a na kojem vozači mogu personalizirati sadržaj i izgled. Slično vrijedi i za novi Toyota Smart Connect sustav za multimedijalne i zabavne sadržaje s 12,3-inčnim dodirnim zaslonom bržeg odaziva. Početna cijena modela Toyota Corolla Cross je 267.700 kuna (35.529,90 EURA) uz LUNA paket opreme koji također sadrži napredni paket aktivne sigurnosti Toyota Safety Sense.