NESTAŠICA LITIJA

Ako su električni automobili budućnost ne piše nam se dobro: Cijene će još više porasti

P. N.

Reuters

Reuters

Tesla može izgraditi gigatvornicu za otprilike dvije godine, katodna postrojenja mogu se izgraditi za kraće vrijeme, ali može potrajati i do 10 godina za podizanje ekološki prihvatljivog postrojenja za rudarenje i dobivanje litija.Ako su električni automobili budućnost, a vjerojatno jesu, onda bi trebalo osigurati da budu dostupni i onima koji danas kupuju Polo, Clio, Yaris i slična mala gradska vozila. Odnosno, neki od njih morali bi biti cjenovno prihvatljivi. Najnovija zbivanja u svijetu, ratovi, sankcije i nestašice, podignuli su cijene nekih sirovina na razinu koja više nije prihvatljiva, piše revija HAK.


Bez litija nema baterija u električnim automobilima, kao što bez kakaa nema čokolade ili vina bez grožđa. Doduše, okus nekih od najjeftinijih vina budi sumnju da su u svom prethodnom životu ikada bila grožđe… Šalu na stranu, velika potražnja za litijem njegovu je cijenu podignula za 500 posto, kako izvještava Bloomberg, a to bi novim električnim automobilima moglo dodati novih 1000 eura na ionako previsoke cijene. Umjesto smanjenja cijena, one će rasti.


Isto se odnosi i na opskrbu drugim metalima koji se koriste u proizvodnji baterija, kao što su nikal, grafit i kobalt, na koje je utjecao i rat u Ukrajini, što je još više pogoršalo situaciju.
Tesla može izgraditi gigatvornicu za otprilike dvije godine, katodna postrojenja mogu se izgraditi za kraće vrijeme, ali može potrajati i do 10 godina za podizanje ekološki prihvatljivog postrojenja za rudarenje i dobivanje litija.