Ex Bernardi

Atraktivni prostor u središtu Rijeke: Otvara se RiHub, novi riječki kulturni centar

Jasmin Đečević

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Svojevrsni »podnaslov« tog dugo željenog i najavljivanog prostora je »rasadnik kreativnog grada«, a voditelj Bernard Koludrović pojašnjava da je ideja bila stvoriti centar u kojem će se saditi i razvijati nove ideje o tome kako unaprijediti kulturu i život u Rijeci, a sve kroz uključivanje sugrađana koji predlažu svoje projekte, ali istovremeno i odlučuju što će se sve realiziratiRIJEKA Sljedećeg tjedna, točnije u utorak 25. rujna, Rijeka će postati bogatija za još jedan važan i potencijalno iznimno koristan javni prostor; na adresi I. Grohovca 2 (bivši Bernardi) otvara se RiHub – novi kulturni centar koji će objediniti informativni centar projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, centar sudioničkih programa u kojima će građani moći prijavljivati, birati i realizirati svoje projekte, multifunkcionalnu dvoranu spremnu ugostiti brojna događanja, ali i prvi otvoreni coworking prostor u gradu na Rječini.


Svojevrsni »podnaslov« tog dugo željenog i najavljivanog prostora je »rasadnik kreativnog grada«, a što bi sve on trebao predstavljati objašnjava Bernard Koludrović, voditelj RiHuba.


– Ideja je bila da stvorimo centar u kojem će se saditi i razvijati nove ideje o tome kako unaprijediti kulturu i život u ovom gradu, a sve kroz uključivanje naših sugrađana koji predlažu svoje projekte, ali istovremeno kroz Vijeće građana – svojevrsno predstavničko tijelo građana u projektu Europske prijestolnice kulture – odlučuju što će se sve realizirati od predloženih projekata. Osim otvorenja RiHuba, otvaramo i natječaj za davanje malih potpora projektima građana u okviru civilne inicijative Zeleni val, a ide i poziv svim zainteresiranima za sudjelovanje u Vijeću građana. Otvorili smo u potpunosti participativni proces, gdje građani i predlažu i biraju projekte – objašnjava Koludrović.

Vrijednost investicije Grada Rijeke u obnovu RiHuba, Riječanima poznatijeg kao bivši Bernardi, iznosi nešto više od 500.000 eura, čime je saniran podrumski i prizemni prostor. Građevinski radovi na objektu započeli su u rujnu prošle godine, a završeni su nedavno. U tijeku je finalno opremanje i uređenje prostora.Mjesto okupljanja


Ovakav prostor, koji će služiti kao svojevrsno čvorište i mjesto okupljanja, bio je nužan upravo da bi se građani mogli na pravi način uključiti u projekt EPK-a, ali RiHub bi trebao ponuditi i mnogo više. Dio djelatnika agencije Rijeka 2020 preselit će se u taj prostor da bi se omogućila što direktnija komunikacija s građanima, a u RiHubu će biti i glavni informativni centar za sva događanja u sklopu programa EPK-a. Dakle sve što želite znati vezano uz projekt Europske prijestolnice kulture, pravac ex-Bernardi.


Vrlo važna je i funkcija RiHuba kao coworking prostora. Naime dobar dio partera namijenjen je upravo kreativnim i kulturnim profesionalcima koji ovdje mogu raditi.Službeno otvaranje RiHuba – rasadnika kreativnog grada – bit će u utorak, 25. rujna 2018. u 19 sati. Uoči službenog otvaranja bit će organizirana Permakulturna radionica, mini konferencija »Civilne prakse su dobre prakse« i predstavljanje sudioničkih programa Civilne inicijative Zeleni val i Vijeće građana, a nakon otvaranja planiran je glazbeni program na dvije pozornice na kojima nastupaju Goran Tomić Trio i Dr. Smeđi šećer.Primjer investicije


– Oni najčešće nemaju adekvatne radne uvjete, a mi im ovim prostorom omogućavamo da svoje ideje razvijaju, odnosno da rade. Zajedno s Razvojnom agencijom Porin, StartUp inkubatorom Rijeka i Step Ri-jem Sveučilišta u Rijeci, na taj se način pruža cjelovita ponuda i stvara prilika da se kreativne industrije u gradu mogu razvijati. Sve je to jako vezano uz ono što se događa oko EPK-a, za takav je projekt važno imati potporu kreativnih i kulturnih profesionalaca, ali je isto tako važno dati potporu tim ljudima. Ovaj prostor će, između ostalog, služiti upravo tome – kaže Koludrović.


U prostoru partera za tu je namjenu planirano 35 radnih mjesta po principu »walk in«, dakle dođete s vašim računalom, sjednete i radite koliko vam treba, bez natječaja ili slično. Nije bitno jeste li iz Rijeke ili Londona, vaše coworking mjesto u RiHubu vas čeka. Taj je princip vani već ustaljen, a u osmišljavanju ovog modela ostvarena je suradnja sa sličnim prostorima u Europi.Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel se govoreći o RiHubu pozvao na naš nedavni članak o nužnosti osvajanja šire javne podrške za projekt EPK.– Ako građani Rijeke ne prepoznaju projekt Europske prijestolnice kulture kao svoj, kao projekt u kojem mogu sudjelovati, onda bez obzira na sve investicije koje napravimo nismo u potpunosti uspjeli s tim projektom. Vjerujem da će upravo RiHub kao prostor u kojem će svoj dom naći civilne inicijative vezane uz EPK biti dio te potpore i da će omogućiti da se što više građana uključi u taj projekt te da će ga u konačnici osjećati kao svoj. Dakle ovo bi mogao biti dom toj EPK Armadi – rekao je Obersnel, parafrazirajući naš tekst.Direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić na to je dodala kako se trude otvoriti različite »ulice uključivanja« i da je sada odluka na građanima.– Želimo zaista pozvati sve da se ne ustručavaju, da nemaju straha probati, bit će puno prostora za sudjelovanje, računamo na sve skupine građana. Ovo je pravi prostor za uključivanje u EPK – rekla je Višnić.


– Postoji veliki tranzit kreativnih profesionalaca koji traže mjesta na kojima mogu boraviti neko vrijeme, ali da u isto vrijeme mogu i raditi. Rijeka na ovaj način postaje dio mreže takvih gradova, što do sada nije bio slučaj – naglašava Koludrović.U RiHubu će se održavati i većina aktivnosti iz programa Učionica, usmjerenih prema jačanju kapaciteta, tako da prostor ima i svoju edukativnu funkciju, što bi moglo biti jako korisno kreativnim i kulturnim profesionalcima. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kaže da je RiHub nastavak procesa prenamjene napuštenih ili zapuštenih prostora u gradu.– Ovo je primjer tipa investicija u kontekstu rješavanja infrastrukture za potrebe EPK-a, ali i za potrebe građana nakon što prođe 2020. godina. Dajemo novi život tim prostorima, bez obzira jesu li dio baštine ili ne, i stvaramo novu energiju i sadržaje koji trajno obogaćuju kulturnu i turističku ponudu Rijeke – naglašava Obersnel.