KUD-ovi u Vinkovcima

54. Vinkovačke jeseni: Započela Državna smotra izvornog hrvatskog folklora

Hina

snimila Dubravka Petrić / PIXSELL

snimila Dubravka Petrić / PIXSELL

Sutra, pod šatorom Vinkovačkih jeseni u podne se na Državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora predstavlja još sedam folklornih skupina, a uvečer daljnjih 14 KUD-ova čijim će nastupima biti i zatvorene ovogodišnje 54. Vinkovačke jeseni.VINKOVCI – Na svečanoj pozornici na Trgu bana Šokčevića u Vinkovcima u subotu navečer je započela Državna smotra izvornoga hrvatskog folklora, manifestacija na kojoj se u dvodnevnom programu predstavlja 35 kulturno-umjetničkih društava (KUD) iz Hrvatske i dijaspore.


Priredbu je otvorio KUD „Slavko Janković“ iz Šiškovaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji je pravo predstavljanja županije na Državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora izborio kao pobjednik prošlogodišnjih Folklornih večeri – manifestacije u sklopu Vinkovačkih jeseni na kojoj se redovito predstavlja više od 50 vukovarsko-srijemskih KUD-ova, a čije nastupe prati i ocjenjuje stručni žiri.


Nakon Šiškovčana, dio svoje tradicije i folklornog nasljeđa prikazalo je još 12 KUD-ova iz 11 hrvatskih županije te mostarsko Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Rodoć“ u Bosni i Hercegovini.
Sutra, pod šatorom Vinkovačkih jeseni u podne se na Državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora predstavlja još sedam folklornih skupina, a uvečer daljnjih 14 KUD-ova čijim će nastupima biti i zatvorene ovogodišnje 54. Vinkovačke jeseni.


Državna smotra izvornog hrvatskog folklora revijalnog je, a ne natjecateljskog karaktera no na njoj pravo nastupa stječu KUD-ovi i folklorne skupine koje su svojim programima pobijedile na županijskim ili regionalnim natjecanjima. Uz njih, na poziv organizatora Vinkovačkih jeseni, na Državnoj smotri nastupaju i KUD-ovi iz dijaspore.