Clos Luce

500. godina od smrti Leonarda da Vincija: Francuska i Italija zajedno se sjećaju umjetnika i inovatora

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Macron je najavio zajedničko obilježavanje Leonardove obljetnice u ožujku u želji da poboljša odnose između dviju zemalja narušene svađom čelnika talijanske koalicijske vlade s Parizom.PARIZ – Predsjednici Francuske i Italije u četvrtak će zajedno obilježiti 500. godišnjicu smrti umjetnika i inovatora Leonarda da Vincija u gradiću Amboise u dolini Loire.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegova supruga Brigitte ugostit će predsjednika Sergija Mattarelu i njegovu kćer Lauru u tamošnjoj kraljevskoj palači.


Nakon toga slijedi privatni ručak u dvorcu Clos Luce u kojem je renesansni genije umro 2. svibnja 1519.
Kasnije u četvrtak dvojica predsjednika pridružit će se stotinama mladih Talijana i Francuza koji će sudjelovati u arhitektonskim, književnim i znanstvenim radionicama u dvorcu Chambord.


Macron je najavio zajedničko obilježavanje Leonardove obljetnice u ožujku u želji da poboljša odnose između dviju zemalja narušene svađom čelnika talijanske koalicijske vlade s Parizom.


Luigi di Maio iz populističke stranke Pokret 5 zvijezda (M5S) i Matteo Salvini iz Lige sukobljavali su se s liberalnim francuskim predsjednikom zbog migracijske politike.


Italija bi u pariški muzej Louvre trebala kasnije ove godine dostaviti veći broj da Vincijevih djela za veliku izložbu.