Maja Đerek

Zviždačica: Još nisam vidjela da bilo koji ministar za sebe bira stan kao što je to učinio Banožić

Portal Novi list

Mario Banožić / Foto Facebook

Mario Banožić / Foto Facebook

Opisala je kako je ministar Banožić sam sebi birao državni stan koji mu je dodijeljen i uređen po njegovim prohtjevimaMaja Đerek, bivša djelatnica Državnih nekretnina otkrila je kako je prijavljivala brojne nepravilnosti. Među ostalim, rekla je kako je ministar Mario Banožić sam sebi birao stan.


Podsjetimo, prošlog tjedna u javnosti se raspravljalo o okolnostima pod kojim su Državne nekretnine u vrlo kratkom roku obnovile državni stan kojim se koristi predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić.


U Saboru se ovoga tjedna raspravlja o novom Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, odnosno zviždača, a ondje je danas bila i Maja Đerek, javlja N1.


Mrtvo slovo na papiru
“Trenutno postoji mnogo nas koji smo prijavili nepravilnosti i odlučili smo se grupirati i iznijeti javnosti i putem amandmana na ovaj zakon koji je na prvom čitanju, nekako iznijeti one stvari koje su dosad kočile zakon.


Zakon je bio mrtvo slovo na papiru, nitko ga nije zaštitio dosad, a već je dugo na snazi.


Ja sam prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u Državnim nekretninama i nakon nekoliko mjeseci sam dobila otkaz, od toga je prošla godina i 4 mjeseca, nisam dobila zaštitu i nisam dobila nijedan odgovor na svoje prijave.


Treba raditi na tome da sustav zaštiti zviždače.


Prijavljivala sam činjenicu da postoji puno državnih prostora i stanova za koje se uopće nije naplaćivalo korištenje, prijavljivala sam da postoje ugovori o zakupu koji se nisu fakturirali, da se besplatno koriste prostori, to su bili glavni razlozi i naravno postojale su situacije da su moji nadređeni štitili određene osobe i to su glavni razlozi mojih prijava”, poručila je.


O Frki-Petešiću


Frku-Petešića, kaže, ne bih komentirala.


“U tom sektoru nisam radila, ali imam saznanja jer sam radila u Državnim nekretninama. Ali činjenica je da su Državne nekretnine provele javnu nabavu i da je stan u mjesec dana od potresa obnovljen.


Prijavljivala sam Nadzornom odboru od kojeg nikad nisam dobila odgovor, prijavljivala sam tadašnjem ministru i sadašnjem koji je tada tek došao na funkciju, pismeno i usmeno, prijavljivala sam i tijelima unutar Državnih nekretnina, podigla sam dvije tužbe i kada sam vidjela da od toga ništa podnijela sam i kaznenu prijavu USKOK-u koja je, pretpostavljam, u obradi, nisam dobila povratnu informaciju još uvijek”, kaže.


O ministru Banožiću


Među ostalim, rekla je da je ministar Banožić sam sebi birao stan.


“Meni je moja nadređena rekla da je ona s njim bila u tom stanu i da je taj stan izabran za njega”, kaže Đerek u izjavi medijima.


U razgovoru za Nacional izjavila je: “Još nisam vidjela da bilo koji ministar za sebe bira stan kao što je to učinio Banožić”.


Opisala je kako su joj kolegice pričale kako su išle kupovati jastučiće, peglu, ukrasne biljke i slično, čime je Banožić sebi uređivao državni stan, koji mu je dodijeljen.


Maja Đerek diplomirana je pravnica s položenim pravosudnim ispitom i više od 12 godina radnog iskustva na raznim poslovima u struci.


Do 19. listopada 2020. bila je zaposlenica tvrtke Državne nekretnine, a 29. rujna 2020. uručena joj je Odluka o redovitom otkazu uvjetovanom skrivljenim ponašanjem radnika.


Istoga tog 29. rujna istjerana je iz svog radnog prostora u Državnim nekretninama te su joj oduzeti službeni mobitel i mogućnost korištenja službenog e-maila, iako je zaposlenica Državnih nekretnina ostala do 19. listopada 2020., navodi Nacional koji je i objavio njezina saznanja.