Predsjednik Republike

Zoran Milanović: Neću ni za koga navijati na izborima. Pitanje hoću li uopće glasati

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Smatra da time ne šalje krivu poruku i pozvao je građane da svoje glasačko pravo iskoristePredsjednik Republike Zoran Milanović u intervjuu Mislavu Bagi za Novu TV otkrio je što misli o datumu raspisivanja izbora, je li se čuo s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarotić, ali i kakav odnos ima s premijerom Andrejom Plenkovićem, te, ne manje važno, sa susjedovim mačkom Jerryjem.


Ovo su prvi izbori u nekoliko godina koje će gledati iz dnevnog boravka.


“Ovo je prvi put da moja koža neće biti na štavljenju”, rekao je Milanović i dodao da je 5. srpnja datum koji svima odgovara.
Da je to korektan datum.


Na konstataciju da će dio javnosti misliti da će izbore ‘odraditi’ s figom u džepu, s obzirom da je godinama bio vođa oporbe, rekao je da to nije tako.


“Lider oporbe nisam već godinama. Zadnji put sam 2003. sam izbore pratio iz dnevnog boravka. Ne mogu izbrisati što sam bio.


Neću ni za koga navijati. Pitanje hoću li uopće glasati. Možda će moj glas presuditi”, rekao je predsjednik i zapitao se zašto bi se dovodio u situaciju da nekome govori za koga je glasao.


Smatra da time ne šalje krivu poruku i pozvao je građane da svoje glasačko pravo iskoriste.


“Ne govorim nikome da laže”


Govorio je i odnosu s premijerom Plenkovićem. Andreju Plenkoviću zamjerio je što mu je rekao da laže. Rekao je i da njemu ne smeta spominjanje roditelja. Prisjetio se i da je njegov otac tužio jednog šatoraša.


“Ja sam govorio, jedan od ljudi s kojima su se oni grlili u Savskoj, za mog oca rekao da je organizator ubojstva Brune Bušića. I nikome ništa.


Moj otac ih je tužio. Kad sam ja plakao?”, rekao je Milanović te dodao da se nije čuo s premijerom da rasprave o toj temi u četiri oka.


Foto Nova TV


Na konstataciju da je i on sam brz na jeziku rekao je: “Brz sam na jeziku, ali koristim konvencionalno streljivo. Ja ne govorim za druge da lažu”.


Govorio je i o načinu biranja nove glavne državne odvjetnice. Nije zadovoljan što se birala u zadnji tren. Misli da novi način biranja nije dobar.


“Vi ste osakatili tu osobu u kredibilitetu”, rekao je. Misli da je nova glavna državna odvjetnica Plenkovićev čovjek.


“Osnovnoškolstvo je obavezno”


Govorio je o roditeljima koji ne znaju trebaju li djecu slati u školu.


“Kad je sve zatvarano svi su znali postaviti figure. Sad se taktizira. Osnovnoškolstvo je obavezno i trebalo je preuzeti odgovornost. Otvoreni su domovi za starije.


Drugi problem je što dosta mladih idu na natjecanja O tome im ovisi daljnji put. To su oni koji žele više, a sustav im trenutno brani. Zašto su školska natjecanja – nema ih”, rekao je.


Rekao je i da se s bivšom predsjednicom jednom čuo.


O mačku Jerryju o kojem je njegova supruga govorila u jednom intervjuu Zoran Milanović nije htio govoriti.


“Drago mi je vidjeti psa ili mačku na hodniku. Ali nemam tu vrstu odgovornosti”, kazao je Milanović Mislavu Bagi.