Bivši gazda

Zdravko Mamić tužio Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava

Portal Novi list

Mamić očekuje da će Europski sud utvrditi kako postupak protiv njega na sudu u Osijeku nije bio pravedan.Bivši gazda Dinama i bjegunac pred hrvatskim pravosuđem Zdravko Mamić tužio je Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava, doznaje Telegram.


Zbog čega je osuđen?


Podsjetimo, Mamić je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na 6 i pol godina zatvora. U državni je proračun vratio 52 milijuna kuna koliko je, prema presudi, nezakonito izvukao iz Dinama.


Telegram doznaje da Mamić od suda u Strasbourgu očekuje da utvrdi kako sudski postupak protiv njega na Županijskom sudu u Osijeku nije bio pravedan.
Tužio je Hrvatsku upravo zbog povrede prava na pravično suđenje, ali i kršenje presumpcije nedužnosti, kao i zbog nezakonitog oduzimanja imovine od supruge.


Koji su mu argumenti?


U njegovo ime tužbu Europskom sudu za ljudska prava podnijele su odvjetnice Lidija Horvat i Sandra Marković.


Mamić među argumentima navodi da su suci koji su vodili postupak protiv njega sada pod istragom zbog primanja mita.


Nedavno je Ustavni sud RH odbio Mamićevu tužbu uz obrazloženje da je sam korumpirao suce, pa se stoga ne može žaliti na njihovu pristranost budući da ranije nije ništa protiv njih poduzeo.


No, Mamić ističe da je na korupciju ukazao prije pravomoćne presude, a ne nakon što je sve završeno, kako to sugerira Ustavni sud RH, piše Telegram.