IZGUBLJENI U ETERU

Zašto unesrećeni s Lošinja nije mogao u helikopter? MORH tvrdi da zahtjeva za prijevoz nije bilo, Vukobrat odgovara: Imamo snimku!

Marinko Glavan

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Vukobrat tvrdi kako su svi pozivi između obitelji ozlijeđenog, hitne pomoći na Lošinju, Dispečerskog centra županijskog Zavoda za hitnu medicinu i helikopterske službe snimljeni te da nema govora o tome da poziv za intervenciju helikoptera i hitni prijevoz teško ozlijeđenog 37-godišnjaka nije upućen helikopterskoj službi.RIJEKA – Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije uputio je helikopterskoj bazi Ministarstva obrane (MORH) na Krku poziv za prijevoz teško ozlijeđenog pacijenta na Lošinju, koji je u noći sa srijede na četvrtak preminuo u vozilu Hitne pomoći, na putu prema riječkom KBC-u, tvrdi ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Davor Vukobrat, opovrgavajući time objavu MORH-a iz kojeg, pak, tvrde da zahtjev za medicinskim prijevozom pacijenta s Lošinja nemaju u sustavu.


Nesretni muškarac je preminuo od teških ozljeda, a smrtni je ishod možda mogao biti izbjegnut da je, umjesto vozilom hitne pomoći, u riječku bolnicu bio prebačen helikopterom, no od dva helikoptera MORH-a za hitne medicinske intervencije jedan je, prema neslužbenim informacijama, bio u kvaru, a drugi na remontu pa prijevoz helikopterom nije bio moguć. Iz MORH-a su dva dana kasnije ustvrdili kako poziv za helikopterskom intervencijom nije zaprimljen u njihovom sustavu.


Dvije priče


Vukobrat, međutim, tvrdi kako su svi pozivi između obitelji ozlijeđenog, hitne pomoći na Lošinju, Dispečerskog centra županijskog Zavoda za hitnu medicinu i helikopterske službe snimljeni te da nema govora o tome da poziv za intervenciju helikoptera i hitni prijevoz teško ozlijeđenog 37-godišnjaka nije upućen helikopterskoj službi.


DAVOR VUKOBRAT SNIMIO: VEDRAN KARUZA
– To naprosto nije istina. Uzeli smo izjave svih djelatnika koji su tog dana bili uključeni u ovaj slučaj, a svi pozivi su snimljeni. Dežurna doktorica hitne medicinske službe odmah je, po dolasku na mjesto nesreće, našoj dispečerskoj službi rekla kako su ozljede izuzetno teške i da je potreban prijevoz helikopterom. Apsolutno je bila riječ o indikaciji za dizanje helikoptera. Iz dispečerske službe poziv helikopterskoj službi je upućen putem UKV radio veze, a ne telefonom.


Problem je ministar zdravstva Beroš još lani detektirao

O hitnoj medicinskoj helikopterskoj službi u Hrvatskoj se govori već godinama. Još prije godinu dana o tome je govorio i aktualni ministar zdravstva, Vili Beroš.
– Siguran sam i već sam razgovarao s premijerom da ova Vlada prepoznaje tu problematiku i da ćemo probati napraviti sve da uspostavimo hitnu helikoptersku službu. Nije to samo zbog turista, to je prvenstveno zbog naših građana, rekao je ministar, a valja podsjetiti i na gotovo devet milijuna kuna vrijedan pilot-projekt otprije šest godina, kada su helikopteri letjeli iz dva centra, na Krku i na Braču, pri čemu je spašeno više ljudskih života, a tadašnji ministar zdravlja Siniša Varga najavljivao je pokretanje profesionalne helikopterske hitne službe na ukupno pet lokacija u Hrvatskoj. Njegov tadašnji pomoćnik, Miljenko Bura, objašnjavao je kako bi takvo rješenje bilo ne samo učinkovitije po pitanju zbrinjavanja pacijenata, već i po cijeni intervencija, budući da, kako je tvrdio, sat leta vojnog helikoptera stoji oko šest do sedam tisuća eura, pri čemu se pacijent zbrinjava tek po dolasku u bolnicu, dok sat leta specijaliziranog helikoptera, opremljenog za hitne medicinske intervencije, stoji oko 1.300 eura, pri čemu medicinsko zbrinjavanje pacijenta počinje već tijekom leta. Prema nekim procjenama, uspostava profesionalne helikopterske medicinske službe stajala bi državu oko 150 milijuna kuna, a neslužbene informacije kažu kako u Ministarstvu zdravstva pripremaju dokumentaciju za njenu realizaciju, pri čemu računaju na sufinanciranje iz Europske unije. Slučaj s Lošinja pokazuje zbog čega je ovakva služba Hrvatskoj neophodno potrebna, kako u turističkoj sezoni, kada velik broj ljudi boravi na otocima i u udaljenijim mjestima uz obalu, tako i izvan nje, a po svemu sudeći, takva bi služba bila bolja i jeftinija od sadašnjeg rješenja s helikopterima MORH-a.

Službenik u helikopterskoj službi je odgovorio kako helikopteri nisu operativni u tom trenutku. Pozivi su snimljeni, a o cijelom slučaju će izvješće dati i naše Povjerenstvo za unutarnji nadzor, rekao je Vukobrat, dodajući kako i ovaj slučaj još jednom pokazuje nužnu potrebu za uspostavom profesionalne hitne medicinske helikopterske službe, posebno na obali i otocima.


– Takva nam je služba potrebna u svakom slučaju. Koliko znam bilo je najava o pokretanju hitne helikopterske medicinske službe, a u pripremi je i projekt pet helikopterskih baza na području Republike Hrvatske, za ovakve, hitne intervencije. Najavljivao se i projekt uvođenja brzih brodova, za hitne intervencije na otocima, pri čemu je, na području naše županije, jedan trebao biti stacioniran na Rabu, a drugi na Lošinju. U oba slučaja riječ je o izvrsnim projektima koji su nam apsolutno potrebni, samo ne znamo u kojoj su fazi ni hoće li, i kada, zaživjeti, kaže Vukobrat.


Odgovor MORH-a


MORH-u smo jučer uputili upit s jasnim pitanjima je li helikopterskoj službi upućen poziv za intervencijom u slučaju teško ozlijeđenog muškarca s Lošinja, kao i je li točno da u tom trenutku nisu na raspolaganju imali ispravan helikopter za intervenciju. Pitali smo i zbog čega nije bilo ispravnih helikoptera, kao i s koliko ispravnih helikoptera služba raspolaže. U odgovoru koji smo dobili iz MORH-a i dalje tvrde da poziv za intervenciju nije evidentiran, a po pitanju ispravnosti helikoptera u trenutku nesreće decidiran odgovor nismo dobili. Odgovor MORH-a prenosimo u cijelosti.


– Temeljem Vašeg upita možemo Vas izvijestiti kako zahtjev za medicinski prijevoz koji navodite u upitu nemamo evidentiran u sustavu. Također, vezano za stanje helikoptera možemo Vas izvijestiti kako se radi o manjoj neispravnosti helikoptera koja je otklonjena te su helikopter i posade, kao i medicinski timovi Oružanih snaga RH, na otoku Krku spremni za provedbu svih zadaća hitnog medicinskog prevoženja. Nadalje, operativni raspored i stanje ispravnosti tehnike podaci su koje reguliraju odredbe o zaštiti tajnosti podataka. Ističemo kako Oružane snage RH, odnosno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, imaju dovoljno raspoloživih helikoptera za sigurnu provedbu svih misija i zadaća u Republici Hrvatskoj i misijama potpore miru u inozemstvu, stoji u odgovoru Ministarstva obrane.