POSJET

Zašto je Orban došao u Banja Luku? Ili Dodiku prenosi upozorenje ili će mu dati podršku

P. N.

Reuters

Reuters

Na mađarskoj strani se isticalo kako je to tek "poluprivatna" posjeta, a činjenica da tom prilikom Orban nije posjetio i glavni grad Bosne i Hercegovine se može lako objasnitiMediji u Republici Srpskoj su s velikom pažnjom pratili dolazak mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovog ministra vanjskih poslova Pétera Szijjárta. I Milorad Dodik se trudio ovaj susret predstaviti gotovo kao državnički posjet: “Zahvalni smo za razumijevanje Mađarske koje ima za Republiku Srpsku i uvijek smo tu da ugostimo naše dobre prijatelje”, izjavio je srpski član predsjedništva BiH tijekom radnog ručka koji je održan u Klašnicama kod Banja Luke i na kojem su sudjelovali i drugi članovi rukovodstva RS, piše Deutsche Welle.


No na mađarskoj strani se isticalo kako je to tek “poluprivatna” posjeta, a činjenica da tom prilikom Orban nije posjetio i glavni grad Bosne i Hercegovine se može lako objasniti kako se Orban prije samo dva dana sastao s visokim predstavnikom UN-a za BiH Christianom Schmidtom u Budimpešti. U priopćenju nakon tog susreta je rečeno kako se „razmatrala situacija u regiju i na Balkanu“.


Utoliko se i u Bosni i Hercegovini tek nagađa, što je rečeno u Banja Luci: „Teško mi je komentirati jer su vijesti sa sastanka šture. Moguće je da Orban igra neku ulogu posrednika između Schmidta i Dodika. Ali ne očekujem nikakve spektakularne rezultate“, rekao je bivši ministar vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić. No i on smatra kako nije dobro što ovaj sastanak nije održan putem službenih kanala.
„Efekte ćemo vidjeti za koji dan. Ako Dodik nastavi ići u pravcu dalje radikalizacije onda je dobio neku vrstu podrške od Orbana. A ako se počne smirivati, onda dobio upozorenje  čak i od onoga od koga je imao podršku“, procjenjuje Ivanić.


Politički analitičar iz Banja Luke Miloš Šojala pak posjetu iz Mađarske promatra kao proširenje političke suradnje, a upozorava kako se ova posjeta poklapa sa zbivanjima u Vijeću sigurnosti i sudbine Ureda visokog predstavnika u BiH: „To se ne tiče direktno RS i njene pozicije, ali izbacivanjem visokog predstavnika iz političke igre u BiH na neki način znači novu eru. To (posjeta Orbana) opet podsjeća na ono vrijeme kada su u Banja Luku dolazili visoki dužnosnici poput Klausa Kinkela, Madeleine Albright ili ruskog Primakova. I čini mi se da Orban sada otvara to novo poglavlje ovim posjetama“, kaže Šolaja.


No isto je Viktor Orban zapravo u uzvratnoj posjeti, ovog puta srpskom članu Predsjedništva BiH, nakon što je Dodik kao Orbanov gost prije nekoliko mjeseci sudjelovao na Demografskom summitu u Mađarskoj. Na tom summitu su pored Dodika bili i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, premijer Slovenije, Janez Janša te bivši američki potpredsjednik Mike Pence.