NOVI ZAHTJEV

Zagreb traži popuštanje mjera: Vratite sajmove i vjenčanja, kafiće i restorane u unutarnjim prostorima

Hina

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

"S obzirom na to da već imamo veliki broj osoba koje su cijepljene, smatramo da treba pristupiti ublažavanju epidemioloških mjera kako bi se zaustavio gospodarski pad i gubitak radnih mjesta. Grad Zagreb bi uz pridržavanje svih drugih epidemioloških mjera i uz propisani razmak angažirao i dodatne covid redare kako bi se osigurala kontrola mjera".



ZAGREB – Zagrebački Stožer civilne zaštite zatražio je u ponedjeljak popuštanje epidemioloških mjera, odnosno dozvolu za rad u unutarnjim prostorima ugostiteljskih objekata, održavanje događaja i vjenčanja uz brzo testiranje i održavanje sajmova i izložbi na otvorenome.


Mnogi su cijepljeni


“S obzirom na to da već imamo veliki broj osoba koje su cijepljene, smatramo da treba pristupiti ublažavanju epidemioloških mjera kako bi se zaustavio gospodarski pad i gubitak radnih mjesta. Grad Zagreb bi uz pridržavanje svih drugih epidemioloških mjera i uz propisani razmak angažirao i dodatne covid redare kako bi se osigurala kontrola mjera”, stoji u priopćenju stožera.


Stožer je uputio inicijativu Nacionalnom stožeru civilne zaštite za reviziju i izmjenu odluke kojom se ograničavaju okupljanja, sa ciljem zaustavljanja gospodarskog pada i gubitka radnih mjesta u ugostiteljskim djelatnostima, catering industriji, organizaciji vjenčanja, sajmova i drugih događanja na kojima se prodaju i izlažu proizvodi, koja posredno uvezuju i niz drugih djelatnosti.




Smatraju kako je moguće ponovo primijeniti preporuke za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz covid-19 koje su bile na snazi u svibnju prošle godine.


Pomoć radu ugostitelja bez terasa


Tim preporukama detaljno se propisuje način organizacije rada, ograničenje ukupnog broja posjetitelja, način posluživanja hrane i pića, način rada zaposlenika koji poslužuje goste te posebna pravila za ugostiteljske objekte u smještajnim kapacitetima i ostale koji imaju buffet način posluživanja.


Mogućnost implementacije navedene preporuke posebno bi pomogla radu ugostitelja koji nemaju terase ili druge otvorene prostore za usluživanje, kaže se u priopćenju.


Zagreb također podržava projekt Safe Event/Wedding Standard u kojem su specificirani prijedlozi provođenja brzih testiranja gostiju i vanjskih izvođača prije samog događanja, ograničenja kvadrature po gostu, ograničavanja broja osoba u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru, terasama i šatorima otvorenima s tri strane.


Osim toga, upozoravaju na probleme uzrokovane zabranom održavanja sajmova  i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju ili izlažu proizvodi.


Velikom broju obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva egzistencija ovisi o proizvodnji i prodaji proizvoda na sajmovima otvorenog tipa, poput Sesvetskog sajma koji je organiziran kao tržnica, sajmova na Jakuševcu i Britancu koji rade samo određenim danima u tjednu.


Budući da je sezona prodaje sadnog materijala, salate, mladog luka i ako proizvođači nemaju načina da ponude svoje proizvode, veliki dio toga će propasti, a kupci će se namirivati i u trgovačkim centrima gdje nerijetko kupuju takvu robu iz uvoza, upozorili su iz Grada.