PANDEMIJA

WHO tvrdi da je u europskoj regiji od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 2 milijuna ljudi

Hina

Foto iStock

Foto iStock

Iako opada broj slučajeva, još uvijek je previsok, objavio je u četvrtak regionalni ured WHO-a u Kopenhagenu.KOPENHAGEN – U Europi je više od dva milijuna ljudi u 53 zemlje  koje su članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) umrlo od posljedica zaraze koronavirusom, objavila je ta organizacija u četvrtak.


WHO je taj broj nazvao “poražavajućim”, ali je rekao da je ta brojka vjerojatno tek dio smrtnih slučajeva uzrokovanih izravno covidom-19 i neizravnim učincima pandemije tijekom dvije godine.


Iako opada broj slučajeva, još uvijek je previsok, objavio je u četvrtak regionalni ured WHO-a u Kopenhagenu.
Koronavirus je “još uvijek virus ubojica, posebno za necijepljene i klinički ranjive”, navodi se u priopćenju.


Europska regija WHO-a proteže se od Grenlanda do ruskih pacifičkih obala, i uključuje zemlje srednje Azije zajedno sa zemljama poput Turske i Ukrajine.


Prema podacima agencije Reuters od četvrtka Sjedinjene Američke Države dosad su zabilježile više od milijun smrtnih slučajeva od covida-19, čime je ta nekada nezamisliva prijelomnica prijeđena otprilike dvije godine nakon prve pojave ove bolesti u SAD-u.


Sa 6,7 milijuna potvrđenih smrti na globalnoj razini, nema puno mjesta na svijetu koja ova bolest nije poharala.


Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, stvarni broj žrtava – koji uključuje one koji su umrli od posljedica komplikacija covida-19 kao i one koji su umrli od neizravnih posljedica izbijanja pandemije – vjerojatno je bliži razini od 15 milijuna.


Iako se do sada svijet većinom počeo vraćati na “staro normalno”, znanstvenici već rade na novoj buster dozi jer virus nastavlja mutirati.


“Ni u kojem slučaju nije gotovo”, kazao je nedavno glavni medicinski savjetnik predsjednika Joea Bidena Anthony Fauci. “Još uvijek se nalazimo u globalnoj pandemiji”.