DO DALJNJEGA

WHO traži da privremeno covid putovnice ne budu preduvjet za međunarodno putovanje

Hina

Reuters

Reuters

Europska komisija je sredinom ožujka predložila uvođenje digitalne zelene potvrde, tzv.covid-putovnice za slobodnije kretanje unutar EU-a u vrijeme pandemije, koje bi predstavljale dokaz o cijepljenju, o negativnom testu ili preboljenom virusu. ŽENEVA – Izvanredni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ponedjeljak je preporučio da potvrde o cijepljenju ne budu preduvjet za međunarodno putovanje jer je cjepivo neravnomjerno raspoređeno između zemalja.


Neovisni stručnjaci Odbora, u priopćenju objavljenu nakon susreta prošli četvrtak, pozvali su se na ograničene dokaze o tome smanjuje li cijepljenje protiv covida-19 širenje zaraze, kao i na „nejednakost u svjetskoj distribuciji cjepiva“, prenosi agencija Reuters.


Odbor je stoga preporučio da države uzmu obzir da dokaz o cijepljenju produbljuje nejednakost i neravnopravnu slobodu kretanja.
Do sličnog zaključka prošli su tjedan stigli veleposlanici država članica EU-a.


U dogovorenom zajedničkom stajalištu, koje će biti temelj za pregovore s Europskim parlamentom, potvrde o cijepljenju ne mogu biti uvjet za slobodno kretanje, čime se naglašava načelo nediskriminacije prema osobama koje nisu cijepljene.


Europski parlament, drugo zakonodavno tijelo u EU-u, trebao bi dogovoriti svoje stajalište tijekom ovoga mjeseca, nakon čega će moći započeti razgovore s Vijećem EU-a. Očekuje se da će uredba biti usvojena do kraja lipnja.


Europska komisija je sredinom ožujka predložila uvođenje digitalne zelene potvrde, tzv.covid-putovnice za slobodnije kretanje unutar EU-a u vrijeme pandemije, koje bi predstavljale dokaz o cijepljenju, o negativnom testu ili preboljenom virusu.