SMANJENA UBROJIVOST

Vrhovni sud smanjio kaznu za ubojstvo: Samo 8 godina za ubojstvo prijatelja kuhinjskim nožem

Šarlota Brnčić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLERVrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu kojom je prihvatio žalbu optuženika Z. L. i preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Osijeku u odluci o kazni. Optuženik je proglašen krivim za kazneno djelo ubojstva. Prvostupanjsku je kaznu zatvora od 10 godina Vrhovni sud preinačio i optuženika osudio na kaznu zatvora od 8 godina.


U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi. Uz kaznu je optuženiku izrečena sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti koja će trajati tri godine, a provoditi će se u okviru zatvorskog sustava.
Optuženi Z. L. je osuđen zbog ubojstva prijatelja. Tijekom kraće prepirke ubo je žrtvu kuhinjskim nožem u prsa. Uslijed zadobivene teške ozljede žrtva je ubrzo preminula.


Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je prvostupanjski sud pravilno cijenio optuženiku kao olakotne okolnosti dosadašnju neosuđivanost i izraženo žaljenje. U vrijeme počinjenja kaznenog djela bio je bitno smanjen ubrojiv. Sudionik je u Domovinskom ratu. Otegotne okolnosti sud nije našao.
Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud propustio cijeniti sveukupnost osobnih uzroka koji su pridonijeli počinjenju kaznenog djela. Optuženik i žrtva su bili vrlo dobri prijatelji, intenzivno se družili i međusobno pomagali. Zato je razumljivo optuženikovo kajanje zbog onoga što je učinio.


Optuženik je u teško pijanom stanju ubo žrtvu u vitalni dio tijela. S obzirom na dugogodišnju zlouporabu alkohola razvio je ovisnost o alkoholu. Utvrđen je disocijalni poremećaj ličnosti s naglašenim crtama impulzivnosti i agresivnosti. Zato kaznu treba sagledati i u kontekstu izrečene sigurnosne mjere obveznog liječenja od ovisnosti. Svrha sigurnosnih mjera je otklanjanje okolnosti koje omogućavaju ili poticajno djeluju na počinjenje novog kaznenog djela, ističe se u priopćenju Vrhovnog suda.


Također, i kako se preinačenom kaznom može ostvariti svrha kažnjavanja uključujući i jasnu društvenu osudu zbog počinjenog kaznenog djela. Ovakvom kaznom će se utjecati na optuženika da ubuduće ne čini kaznena djela te mu omogućiti ponovno uključivanje u društvo na socijalno prihvatljiv način. Utjecat će se i na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja.