Roe protiv Wadea

Vrhovni sud SAD-a ukinuo pravo na pobačaj, ova će presuda zahvatiti milijune žena

Protivnici prava na pobačaj u deliriju nakon što su čuli odluku / Foto Reuters

Protivnici prava na pobačaj u deliriju nakon što su čuli odluku / Foto Reuters

Očekuje se da će polovica američkih država uvesti nova ograničenja ili zabrane. Procjenjuje se da će 36 milijuna žena izgubiti pravo na pobačaj.Milijuni žena u SAD-u izgubit će zakonsko pravo na pobačaj, nakon što je Vrhovni sud poništio 50-godina staru presudu koja ga je legalizirala u cijeloj zemlji, javlja BBC.


Sud je poništio značajnu odluku Roe protiv Wadea, tjednima nakon što je dokument koji je procurio sugerirao da će se to dogoditi.


Presuda će promijeniti prava na pobačaj u Americi, a pojedine države sada mogu zabraniti postupak.
Očekuje se da će polovica američkih država uvesti nova ograničenja ili zabrane.


Trinaest ih je već donijelo zakone koji će automatski zabraniti pobačaj nakon presude Vrhovnog suda. Brojni drugi će vjerojatno brzo donijeti nova ograničenja.


Ukupno se očekuje da bez pristupa pravu na pobačaj ostati oko 36 milijuna žena u reproduktivnoj dobi, prema istraživanju Planned Parenthood, zdravstvene organizacije koja pruža pobačaje.


Vrhovni sud je razmatrao slučaj Dobbs protiv Jackson Women’s Health Organization, koji je osporavao zabranu pobačaja u Mississippiju nakon 15 tjedana.


No sud je presudio u korist države većinom glasova od šest prema tri, čime je zapravo okončano ustavno pravo na pobačaj.