PRAVOMOĆNO RJEŠENJE

Vrhovni sud potvrdio: Britanac koji je prijetio otkrivanjem korporativnih tajni može biti izručen Monaku

Šarlota Brnčić

Ilustracija / Sergej Drechsler

Ilustracija / Sergej Drechsler

Vrhovni sud smatra da je pravilno prvostupanjski sud utvrdio da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za izručenje.Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je rješenje kojim je odbio žalbu izručenika J. D. T. i potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Dubrovniku. Time je postalo pravomoćno rješenje kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje Kneževini Monako.
Državljanin je Ujedinjenog Kraljevstva, a uhićen je u Republici Hrvatskoj jer je za njim raspisana međunarodna potraga na temelju naloga istražnog suca na prvostupanjskom sudu u Kneževini Monako, radi vođenja kaznenog postupka zbog pokušaja iznude. Protiv izručenika je u Kneževini Monako u tijeku istraga.


Izručenik se tereti da je u Monaku, Singapuru i Velikoj Britaniji tijekom 2013. i 2014. godine pokušao ucjenjivati poslodavca pisanim prijetnjama ili verbalnim otkrivanjem. Prema podacima u zahtjevu za izručenje prijetio je da će otkriti podatke i informacije koje se donose na ulogu korporacije u kojoj je bio zaposlen u međunarodnom slučaju korupcije.


Vrhovni sud smatra da je pravilno prvostupanjski sud utvrdio da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za izručenje. Izručenik nije državljanin Republike Hrvatske, a djelo za koje se traži izručenje nije počinjeno na području Republike Hrvatske niti protiv državljanina Republike Hrvatske. Kazneno djelo za koje se traži izručenje je ujedno i kazneno djelo koje je propisano u kaznenom zakonodavstvu Republike Hrvatske. Nije nastupila zastara kaznenog progona po hrvatskim zakonima. Konačnu odluku o izručenju će donijeti ministar pravosuđa i uprave.