RIJEŠENE SVE DILEME

Vrhovni sud će dobiti predsjednika: Samo jedna stranka u Saboru neće glasati za Radovana Dobronića

Hina

Snimio Davor Kovačević

Snimio Davor KovačevićZAGREB – Hrvatski sabor, koji je u četvrtak navečer prekinuo sjednicu nakon što je oporba izlaskom za govornicu opstruirala raspravu o izboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, u petak će rad nastaviti izjašnjavanjem o amandmanima na raspravljene zakonske prijedloge.


Radi se o „demokraciji na oporbeni način“, konstatirao je potpredsjednik Sabora Ante Sanader (HDZ), ispred kojega su za govornicom stajali zastupnici oporbe, prekinuo sjednicu i najavio da će se nastaviti u petak izjašnjavanjem o amandmanima.


Oporba, koja danima tvrdi da je Šveb u potencijalnom sukobu interesa, da je njegov izbor čista farsa jer se zna da je osobni izbor ministrice kulture i medija, večeras je poručila i da je točka o njegovu imenovanju „na silu“ umetnuta u raspored rasprava, umjesto Antikorupcijske strategije koja je prebačena za  idući tjedan.
Predstavnici oporbe izašli su pred govornicu i zaustavili raspravu o Švebu, poručili da HRT mora služiti interesima Hrvatske te zatražili da se poništi natječaj za ravnatelja HRT-a.


Vrhovni sud dobiva predsjednika


Vrhovni sud u petak bi trebao dobiti novog predsjednika, Sabor je za podne planirao glasovanje o raspravljenim točkama, među kojima je i prijedlogu predsjednika Republike da predsjednik tog Suda bude Radovan Dobronić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu.


Potporu su mu najavili svi saborski klubovi, osim Domovinskog pokreta, koji mu zamjera da nije prepoznao problem lustracije.


Dobronićevim izborom zaključit će se višemjesečna kriza oko imenovanja na najvišu funkciju sudbene vlasti koja je upražnjena od sredine srpnja kad je istekao mandat Đuri Sessi, prethodnom predsjedniku Vrhovnoga suda.


Dobronićevim izborom, predsjednika će dobiti i Državno izborno povjerenstvo (DIP), jer je predsjednik Vrhovnog suda i predsjednik DIP-a.


Sabor bira predsjednika Vrhovnog suda uz prethodno mišljenje Opće sjednice tog Suda i saborskog Odbora za pravosuđe, a na prijedlog predsjednika Republike. Bira ga na četiri godine i po isteku mandata može biti ponovo biran.


Dobronić, čija je obitelj podrijetlom iz Jelse na otoku Hvaru, ali već tri generacije živi u Zagrebu, rođen je u Čakovcu,  gradu u kojemu su mu radili roditelji.


U Zagrebu je završio Pravni fakultet, nakon kojega se zaposlio u Zagrebačkoj banci, Direkciji pravnih poslova. U toj je banci proveo sedam i pol godina, a među ostalim je vodio i Odjel pravnih poslova za devizno poslovanje.


Nakon banke, odlazi u Državnu direkciju za robne rezerve na mjesto načelnika pravnog, kadrovskog i općeg odjela.


Karijeru nastavlja na Trgovačkom sudu u Zagrebu, gdje kao sudac započinje raditi 1. ožujka 1996. godine.


U to vrijeme polaže sve ispite na poslijediplomskom studiju iz trgovačkog prava, a magistarski rad obranio je u prosincu 1998. godine.


Sabor bi u petak svom tajniku Davoru Orloviću, kojemu je četverogodišnji mandat istekao prije godinu dana, trebao dati još jedan mandat, zbog isteka mandata razriješiti predsjednika Upravnog vijeća Hera-e Tomislava Jurekovića, a imenovati Danijela Žambokija.


Donijet će zakon kojim će uspostaviti institucionalni okvir za korištenje EU fondova do 2027. godine, izmijeniti Zakon o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja i uvesti mjesto pomoćnika ravnatelja Centra, urediti da se u Upravno vijeće  bira i predstavnik radnika, a da prethodnu suglasnost na statut Centra, umjesto Hrvatskoga sabora, daje Ministarstvo znanosti i obrazovanja.


Sabor će glasovati i o Polugodišnjoj informaciji HNB-a o financijskim prilikama u drugoj polugodištu prošle godine.