UVJETNA ZATVORSKA KAZNA

Ivan Vrdoljak proglašen krivim zbog prijetnji članu Uprave nuklearke Krško: “Zagorčat ću život tebi, tvojoj djeci i tvojoj obitelji”

P. N.

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Prema nepravomoćnoj presudi, koju je donio sudac Darijo Lokas, Vrdoljak je u studenome 2015. godine, dok je bio ministar gospodarstva, nazvao Perharića na telefon te mu rekao da mora podnijeti ostavku na mjesto člana Uprave NEK-a, a zatim mu je i uputio niz prijetnji.Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nepravomoćno je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu proglašen krivim zbog prijetnji članu uprave Nuklearne elektrane Krško (NEK), Hrvoju Perhariću, u studenome 2015. te je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu. Vrdoljak je nepravomoćno osuđen na 7 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje, a mora nadoknaditi i oko 3000 kuna sudskih troškova, javlja Jutarnji list.


Prema nepravomoćnoj presudi, koju je donio sudac Darijo Lokas, Vrdoljak je u studenome 2015. godine, dok je bio ministar gospodarstva, nazvao Perharića na telefon te mu rekao da mora podnijeti ostavku na mjesto člana Uprave NEK-a, a zatim mu je i uputio niz prijetnji.


U optužnici koja je podignuta 2018. godine Perharić je tvrdio kako mu je Vrdoljak poručio da se više ne smije pojavljivati na poslu, a ako to ipak učini, ‘prijavit će ga Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu vanjskih poslova i USKOK-u”.
Prema optužnici, Vrdoljak mu je pripomenuo i da će, ako se ne makne s funkcije u NEK-u, tražiti ispis svih njegovih telefonskih razgovora i pregled cjelokupne imovine te da će mu zabraniti ulazak u Sloveniju. U optužnici stoji i navodni citat Ivana Vrdoljaka: ‘Zagorčat ću život tebi, tvojoj djeci i tvojoj obitelji’. Perharić je u prijavi kazao kako se nakon tih izjava ‘preplašio za život i sigurnost svoje obitelji’.


U to vrijeme, u studenome 2015. godine, dok je Vrdoljak bio ministar gospodarstva trajao je sukob oko mjesta hrvatskog člana uprave u Nuklearnoj elektrani Krško kojom zajednički upravljaju hrvatski HEP i slovenska tvrtka Gen energija. Funkciju hrvatskog člana uprave obnašao je Perharić, a slovenska strana odbila je kandidata kojeg je predložio HEP, jer nije ispunjavao zakonske preduvjete. Radilo se o Draganu Marčinku, bivšem direktoru kutinske Petrokemije, kojeg je na tu funkciju, prema pisanju medija, doveo Vrdoljak. Međutim, Marčinko nije imao ‘najmanje pet godina radnog iskustva u sektoru nuklearne energetike’, kako to propisuje slovenski zakon, što su iskoristili kao argument da ga odbiju.


Tako se i dogodilo da je Vrdoljaku očito “pregorio”, pa si je dozvolio i prilično konkretne prijetnje zbog kojih je danas i osuđen.