Oporba

VMRO-DPMNE bi rušio lijevu vladu u Sjevernoj Makedoniji, nakon što je Zaev dao ostavku

Hina

Zoran Zaev / Reuters

Zoran Zaev / Reuters

Zaev je napustio premijersko mjesto zbog loših rezultata na lokalnim izborima, uključujući u prijestolnici SkopljuOporbene stranke Sjeverne Makedonije, predvođene VMRO-DPMNE-om, u ponedjeljak su podnijele zahtjev o povjerenju vladi premijera Zorana Zaeva koji je podnio ostavku prošli tjedan.


Zaev je napustio premijersko mjesto zbog loših rezultata na lokalnim izborima, uključujući u prijestolnici Skoplju, no smatra da vladajuća koalicija može izabrati novog premijera bez održavanja novih izbora.


„Nastavak ove vlade znači dublje probleme“, rekao je zastupnik Aleksandar Nikolovski iz VMRO-DPMNE-a.
Ta stranka desnog centra tvrdi da je s drugim oporbenim grupacijama osigurala potrebnih 61 ruku u parlamentu, koji broji 120 zastupnika, kako bi se vlada srušila.


Dodao je da očekuje da će se parlament sastati najranije u četvrtak.


Zaevovi socijaldemokrati vode koaliciju koja je tijesno pobijedila VMRO-DPMNE na parlamentarnim izborima prošle godine.


Zaev je premijer postao 2017. i počeo voditi zemlju na putu prema EU-u, pristajući dodati „Sjeverna“ imenu zemlje kako bi se riješio nekoliko desetljeća dug spor s Grčkom koja ima pokrajinu Makedonija te je blokirala europsku perspektivu Skoplja.


Nakon dogovora s Grčkom Sjevernu Makedoniju je zbog jezika počela blokirati Bugarska, a kritičari smatraju kako Europska unija nije dovoljno nagradila odluku o promjeni imena, barem otvarajući pristupne pregovore s tom državom.