PAKET PROMJENA

Vladajuća koalicija mijenja Ustav zbog referenduma, uvjet progresivne oporbe je pravo na pobačaj

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Naravno da u Ustav treba staviti prag za referendum, kao i da Ustavni sud ocjenjuje ustavnost predloženog pitanja odmah, a ne tek nakon što netko prikupi dovoljno potpisa, kaže Radimir ČačićZAGREB – Saborski odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina trebao je u srijedu raspravljati o konačnom prijedlogu zakona o referendumu, ali je ta sjednica iznenadno otkazana. Razlog je to što vladajuća koalicija želi promijeniti i ustavne odredbe kojima se presudno uređuje institut referenduma. Zato je ovaj zakon »prikočen«, da ga se naknadno ne bi moralo usklađivati s Ustavom.


– Kada sam sazvao ovu sjednicu, nisam znao da je na sastanku parlamentarne većine, na kojem nisam bio do kraja, zaključeno da se ide u promjenu Ustava vezano za referendum. Nakon što sam dobio informaciju da je namjera u paketu mijenjati Ustav i donijeti novi zakon o referendumu, logično je da sam otkazao sjednicu Odbora, rekao nam je jučer Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.


Zakonsko rješenje


Dakle, inicijativa za izmjenu članka 87. Ustava, o čemu je za naš list prije dva tjedna govorio predsjednik Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković (HDZ), počinje dobivati konkretne konture. Još sredinom ožujka ministar Ivan Malenica, govoreći na sjednici Vlade o konačnom prijedlogu zakona o referendumu, nije naznačio da je pred vratima promjena Ustava, prva nakon 12 godina. Malenica je tada isključivo hvalio novitete koje donosi zakonsko rješenje što ga je predstavljao, primjerice, produljenje roka za prikupljanje referendumskih potpisa i ograničavanje postupka njihove provjere na 30 dana. Ovaj akt je 10. ožujka stigao u Sabor na drugo čitanje, prvo je odrađeno u rujnu 2021. uz podršku i većeg dijela oporbe, ali skoro tri mjeseca su prošla, a ništa se dalje nije dogodilo. Sada je i jasno zašto. Predsjednik Narodne stranke – reformista Radimir Čačić bio je na cijelom koalicijskom sastanku s kojeg je Pupovac morao otići prije završetka.


Progresivna oporba
– Da, usuglasili smo se o potrebi promjene Ustava. Mislim da ne bi smio biti problem da opozicija to podrži jer je riječ o korisnoj, razumnoj stvari. Naravno da u Ustav treba staviti prag za referendum, kao i da Ustavni sud ocjenjuje ustavnost predloženog pitanja odmah, a ne tek nakon što netko prikupi dovoljno potpisa. Sada će morati uslijediti razgovori s oporbom, u prvom redu sa SDP-om i Socijaldemokratima, kako bi se osigurala dvotrećinska većina za promjenu Ustava, kazao nam je Čačić. Budući da je Branko Bačić lider većine u Saboru, njegova je zadaća postići dogovor s oporbom, a formalni razgovori o tome još nisu započeli. Bačić je bio i taj koji je prvi iz HDZ-a, tijekom parlamentarne rasprave o prvom čitanju zakona o referendumu, signalizirao političkim protivnicima spremnost za ustavne promjene. SDP se još od 2013. zalaže za redefiniranje propozicija referenduma.


Socijaldemokrati zasad nisu za stavljanje pobačaja u Ustav

 


Šanse da HDZ pristane da se u Ustav ugradi pravo na pobačaj, ravne su nuli, ali progresivna oporba svejedno je prošli tjedan objavila da će pokrenuti proceduru ustavnih promjena. Trenutačno njihovi čelnici rade na tekstu ustavnog članka koji bi predložili, međutim, problema imaju i unutar vlastitih redova. Klub zastupnika Socijaldemokrati, najbrojniji u Saboru nakon HDZ-ovog, nekako se odmaknuo od ovog političkog projekta. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je da u njemu sudjeluje sedam klubova, misleći i na Socijaldemokrate, ali oni sada kažu da o tome još uopće nisu odlučili.


– Mi se još nismo izjasnili hoćemo li sudjelovati u tome, nismo zauzeli stav treba li pravo na pobačaj biti u Ustavu. Zato što su nam ustavni stručnjaci protumačili da je to već apsolvirano i da ni postojeći Ustav ne osporava pravo žene da slobodno odlučuje o rađanju. Jednako je i u zakonu. Nama je bitno da se Ustav i zakon provode. Ako SDP i Možemo! ipak predlože promjenu Ustava, naš Klub će raspravljati o tome i vidjet ćemo što ćemo učiniti. Svjetonazorski je nama to prihvatljivo, ali pitanje je je li baš nužno sada mijenjati zbog toga Ustav, rekla nam je jučer Ivana Posavec Krivec, predsjednica Kluba zastupnika Socijaldemokrati. U slučaju njihove odluke da se neće pridružiti inicijativi za konstitucionalizaciju prava na pobačaj, ostatak progresivne oporbe bio bi knap s potpisima potrebnim za ustavne promjene. No, uvjereni su da bi ih skupili 31 i bez pomoći Socijaldemokrata.

Njihova je ideja, između ostalog, da se u Ustav, u članak 87., vrati kvorum, ukinut 2010. zbog lakšeg prolaska referenduma o pristupanju Europskoj uniji. SDP smatra da bi preduvjet uspjeha referenduma, recimo o Ustavu, trebao biti odaziv najmanje 50 posto od ukupnog broja birača, dok bi za zakon cenzus mogao biti i 40 posto. No, detalji, među koje spada i broj potpisa, koji bi se vjerojatno smanjio, bit će predmet pregovora o sadržaju promjene Ustava. U njima će svakako sudjelovati i Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka, čija predsjednica Sandra Benčić smatra da bi progresivna oporba trebala taj proces iskoristiti za pokušaj da se u Ustav unese i pravo na pobačaj, ali konsenzus o tome sigurno neće moći postići minimalno 101 zastupnik. Neke politički manje osjetljive intervencije u Ustav možda, međutim, i prođu uz novu regulativu referenduma. Kako bilo, čini se da će u dogledno vrijeme u Ustav opet ući odredba kojom se propisuje referendumski prag. Moglo bi se stoga zaključiti da je hrvatska politička elita shvatila da je 2010. pogriješila. Ali, da tada u Ustavu nije ukinut 50-postotni kvorum, referendum o pristupanju EU-u ne bi bio valjan jer je odaziv bio samo 43 posto.