Menstrualno siromaštvo

Vlada odbila smanjiti PDV na uloške i tampone, HDZ-ovke to morale braniti, izjave su im nadrealne

P. N.

Nadica Dreven Budinski i Anita Pocrnić Radošević / Foto Screenshot Youtube Sabor

Nadica Dreven Budinski i Anita Pocrnić Radošević / Foto Screenshot Youtube Sabor

Proračun se ne puni preko krvavih uložaka i političkih nadmudrivanja, već pametnih poreznih politika, zahtijevat ćemo smanjenje poreza na menstrualne potrepštine dok se i ta promjena ne dogodi, poručuju iz PaRiteraVlada je opet odbila prijedlog o smanjenju PDV-a na higijenske uloške i tampone s 25% na 5%. Ovaj je prijedlog iznijela zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, a podržalo ga je više oporbenih stranaka, kao i saborski Odbor za ravnopravnost spolova.


Anka Mrak Taritaš, zajedno s nizom drugih saborskih zastupnica, drži da bi porez na menstrualne potreoštine trebalo smanjiti, po uzoru na druge europske zemlje, s obzirom na to da se radi o osnovnim životnim potrepštinama.


Budući da se radi o potrepštinama koje koriste isključivo žene, ovim prijedlogom ujedno bi se smanjila neravnopravnost koja trenutno postoji u hrvatskom poreznom sustavu, drži predlagateljica.


Svaka žena plati 8.000 kn PDV-a na uloške
Brojne žene u Hrvatskoj zapravo su žrtve menstrualnog siromaštva. Svaka žena u Hrvatskoj tijekom života plati oko 8.000 kuna PDV-a na kupnju higijenskih uložaka i tampona.


Dok brojne europske zemlje imaju niži PDV na ove potrepštine, Europski parlament još 2019. godine usvojio je rezoluciju o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU, kojom su zemlje članice pozvane da se ženske higijenske potrepštine izuzmu od oporezivanja PDV-om.


Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske ni nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale.Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške uopće.


Maleni je to dio rezultata istraživanja o menstrualnom siromaštvu kojeg je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine putem online upitnika.


Ovo je prvo istraživanje ove vrste provedeno u Hrvatskoj (i jedno od rijetkih u Europi), a o relevantnosti teme govori podatak kako je upitnik ispunilo čak 6084 osobe koje su imale menstruaciju u posljednjih godinu dana, neovisno o rodnom opredjeljenju.


Istraživanje je osmišljeno u suradnji s dipl. psihologinjom Majom Močibob, a rezultati su dostupni putem ovog linka.


HDZ-ovka: “Ne menstruiraju žene otkad je Plenkovića”


Sve ove brojke nisu pokolebale saborske zastupnice HDZ-a, koje su morale braniti Vladinu odbijenicu ovog prijedloga.


Anita Pocrnić Radošević tako je kazala da “ne menstruiraju žene otkako je HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića”. Usprotivila se prijedlogu o smanjenju poreza na to “jer bi potom mogli tražiti i uloške s mirisom lavande i ruže”.


“I da se snizi taj PDV, budući da je većina proizvoda iz uvoza, dogodit će se da umjesto uložaka s mirisom lavande za mjesec dana imamo s mirisom ruže, a ruža je skuplja za uzgoj, pa će i ti ulošci biti skuplji, a lavande više neće biti za kupiti”, uvjerena je ova HDZ-ovka, prenosi Dnevnik.hr.


Kasnije je pokazala da ne razumije ni što se točno predlaže. Naime, poručila je kako se ni podnositeljica prijedloga, Anka Mrak Taritaš ne zalaže za smanjenje PDV-a svima, već da želi siromašnim ženama omogućiti besplatno higijenske potrepštine.


“Ne, svima, svima!”, ispravila ju je Anka Mrak Taritaš.


Što joj je toliko smiješno?


Sve to nije pokolebalo ovu HDZ-ovku da zatim prozove oporbene zastupnice zašto, dok su bile na vlasti, nisu tražile smanjenje ovog poreza. Iz nekog razloga HDZ-ovka se potom počela i smijati.


“Pa ne menstruiraju žene otkako je HDZ na vlasti. Zašto vi to niste tražili dok ste bili ministrica i kad ste bili u Vladi? Pa ne znam zašto u ostalim Vladama to niste radili.


Pa nije menstruacija nastala kad je Andrej Plenković došao na vlast. Mislim stvarno, nemojte da moramo, još se i smijat”, smijala se HDZ-ovka.


Ona je potom ustvrdila i da ne bi trebalo smanjiti porez na uloške i tampone svima jednako jer nemaju svi jednaku kupovnu moć.


Zašto Vlada odbija PDV na uloške i tampone sniziti na 5%? Trećina građanki prisiljena je na tome štedjetiDruga je saborska zastupnica u replici Pocrnić Radošević rekla da se u ovom prijedlogu ne radi samo o uštedi, već je stvar principa te da se time želi postići ravnopravnost žena i muškaraca.


”Smanjenjem stope PDV-a na menstrualne potrepštine s 25 na 5 posto, što je zanemarivo smanjenje, morate biti svjesni da oni koji upravljaju državom moraju misliti o punjenu proračuna. Najlakše je biti u oporbi i tražiti nešto i ne misliti kako će se nešto financirati.


Ovaj prijedlog zaista nema smisla i neće napraviti ništa po pitanju menstrualnog siromaštva”, ponovila je Anita Pocrnić Radošević, unatoč isticanju nekoliko zastupnika da tema rasprave nije menstrualno siromaštvo, već spolna ravnopravnost.


Druga HDZ-ovka malo guglala, pa našla uloške za muškarce


Jedan od većih bisera rasprave ipak je došao od HDZ-ove Nadice Dreven Budinski.


“Sada sam malo guglala i vidim da imaju i higijenski ulošci za muškarce, pa mislim da bi se i o tome trebalo porazgovarati i vidjeti cijene”, zaključila je zastupnica Nadica Dreven Budinski.


Sabina Glasovac (klub SDP-a) rekla je kako žene uplate 130 milijuna kuna godišnje u proračun samo zato što su žene, jer bez higijenskih potrepština ne mogu funkcionirati.


To nije luksuz da bi se morao oporezivati najvišim stopama dok je, primjerice, PDV na kino ulaznice i novine koji nisu baš nešto bez čega se ne može, za razliku od tampona, higijenskih uložaka i menstrualnih čašica. PDV na te potrepštine će se vjerojatno smanjiti kad to EU zatraži, smatra Glasovac.


Katarina Nemet (klub IDS-a) podržala je zakonski prijedlog, rekavši da je to životna biološka pojava više od polovine svjetske populacije i ne treba ju oporezivati kao neke druge artikle.


Trebala bismo slijediti iskustva nekih zemalja u kojima su ti higijenski artikli besplatni, primjerice u školama, na tragu pozitivne diskriminacije.


Marijan Puljak (klub Centar-Glas) pozvala je Vladu da podrži prijedlog i smanji PDV na higijenske potrepštine kao i Nikola Grmoja (klub Mosta) koji je rekao kako je jedna od potpisnika inicijative tog zakonskog prijedloga.


PaRiter: Poruka je da su žene građanke drugog reda


O ovoj saborskoj raspravi i novoj odbijenici Vlade oglasili su se iz riječke udruge PaRiter.


“Jučer navečer je u sramotno praznoj Sabornici, ispred nešto više od deset zastupnika i zastupnica, od njih 151 koji su plaćeni da bi sudjelovali u saborskim raspravama, raspravljano, po četvrti put, o smanjenju poreza na menstrualne potrepštine.


Menstrualno siromaštvo: Čak trećina građanki Hrvatske nema svakog mjeseca ni za uloškeI prije same rasprave, odgovor je bio jasan – Vlada je opet jasno i nedvosmisleno poslala poruku da su žene građanke drugog reda i da smanjenje poreza na menstrualne proizvode i dalje nije opcija, već izuzetno kompleksno pitanje oko kojega se trebaju trustovi mozgova okupiti i raspravljati godinu dana – ako ne i više.


Krajnji cilj je čekati direktivu EU koja će nam naložiti da se priklonimo zemljama koje poštuju dostojanstvo svojih građanki.


Bilo je zanimljivo pratiti srčanost saborskih zastupnica Anke Mrak Taritaš, podnositeljice prijedloga, zatim Sabine Glasovac, Katice Glamuzina, Katarine Nemet i drugih, koje su doista elokventnim i jasnim izlaganjima ukazivale na jednostavnost zahtjeva: smanjiti porezno opterećenje na menstrualne potrepštine jer je to dio svakodnevice više od pedeset posto hrvatskog stanovništva i jer Vlada jednostavno mora ukinuti seksistički element poreznog zakona koji opterećuje one koje imaju menstruaciju.


Šef Porezne ne bi da to njegova supruga i kćeri gledaju


Također je bio zanimljiv i komentar Zdravka Zrinušića, ravnatelja Porezne uprave, koji je govorio u ime Vlade RH, a svoje je izlaganje započeo s riječima: “Nakon ovoga sve što je iznijeto, nadam se da moja supruga i moje dvije kćeri ne gledaju, ali to nikako ne znači da želim reći da je Vlada bešćutna ili da Vlada ne sadrži ni jednu ministricu u svojim redovima i da ovo što je predloženo Vlada, prije svega i zahvaljuje na tom prijedlogu i načinu u smislu ciljeva podržava.”


Naveo je i da Vlada razmišlja o izmjenama zakona u kontekstu prijedloga koji ide u okviru izmjena zakona do 2024. godine te je kao najvažniji razlog naveo sustavnost koju traže kod pristupa u kontekstu programa Vlade RH.


Zanimljiv je Zrinušićev uvod, jer što to izdvaja njegovu obitelj od ostalih obitelji? Vjerojatno to da ne spadaju u onih dvanaestak posto hrvatskih žena i djevojaka koje nemaju dovoljno higijenskih proizvoda, a otprilike isti postotak si ih uopće ne može priuštiti.


Proračun se ne puni preko krvavih uložaka


Pri tome, prema našem istraživanju o menstrualnom siromaštvu koje se jučer više puta spominjalo tijekom rasprave u Saboru, gotovo 10 posto ispitanica izjavilo je da koriste isti uložak ili tampon duže od 8 sati jer ih nemaju dovoljno.


Ovim putem izražavamo duboku zabrinutost – ima li Vlada RH ozbiljne namjere smanjiti porez na menstrualne potrepštine u dogledno vrijeme i time olakšati život tisućama žena u Hrvatskoj, te tražimo da se izmjene poreznog zakona provedu po hitnom postupku, sukladno prijedlogu Anke Mrak Taritaš, koja je za svoju inicijativu skupila dovoljan broj potpisa, iako, nažalost, niti jedan iz vladajuće stranke.


Važno je napomenuti i da ovo nije svjetonazorsko pitanje niti pitanje ideologije, već siromaštva, i da je ponašanje Vlade, koja prijedlog odbacuje jer dolazi iz redova oporbe sramotan i za svaku osudu.


Naime, proračun se ne puni preko krvavih uložaka i političkih nadmudrivanja unutar sabornice, već pametnih poreznih politika, i isto tako, mi jesmo ravnopravne građanke ovog društva i zahtijevat ćemo smanjenje poreza na menstrualne potrepštine dok se i ta promjena ne dogodi”, poručuju iz riječke udruge PaRiter.