Mogući izuzeci

Vlada ipak popušta oko radnog vremena trgovina! Evo što planiraju

Jagoda Marić

foto: Marko Gracin

foto: Marko Gracin

. Na sve te primjedbe Ministarstvo je odgovorilo da ih »djelomično usvaja« te da će primjedbe vezane za radno vrijeme uzeti u obzir pri izradi zakona.ZAGREB – Vlada neće odustati od toga da trgovine u Hrvatskoj rade samo 16 nedjelja godišnje, ali mogla bi popustiti kad je u pitanju radno vrijeme, odnosno ograničenje rada od 6 do 21 sat, može se to zaključiti iz izvješća o provedbom savjetovanju o prijedlogu zakona, što ga je Vlada objavila na svom portalu e-savjetovanja.


U tom su izvješću objavljeni odgovori Ministarstva gospodarstva na 73 komentara što su ih zainteresirani slali na Vladin zakonski prijedlog, a velik broj primjedbi odnosio se baš na to da se strogo odredi da trgovine rade od 6 do 21 sat. Na sve te primjedbe Ministarstvo je odgovorilo da ih »djelomično usvaja« te da će primjedbe vezane za radno vrijeme uzeti u obzir pri izradi zakona. Ne navodi se u kojem će se smjeru mijenjati prvotni prijedlog, odnosno hoće li se radno vrijeme produljiti za sve ili će se, s obzirom da je bio dio primjedbi, produljiti samo u određenom razdoblju, primjerice, za vrijeme turističke sezone i blagdanske kupnje u prosincu ili će se ići na određene prodavaonice.


Tako je i onima koji su imali općenite primjedbe na ograničavanje rada od 6 do 21 sat, Vlada odgovorila da će je djelomično usvojiti, ali je možda iz odgovora koji je dala na komentar udruženja obrtnika Murtera, Pirovca i Tisnog dala naslutiti u kojem bi smjeru moglo ići njezino popuštanje po tom pitanju. Na njihov prijedlog da se trgovinama, a osobito onim neprehrambenima, tijekom trajanja turističke sezone ostavi mogućnost rada do 24 sata, Ministarstvo odgovara da istraživanja pokazuju sezonalnost rada trgovina te navode primjer Grčke, gdje, prema njima dostupnim podacima, nedjeljom trgovine rade do dva tjedna prije, primjerice, Božića i Uskrsa.
Prodavaonicama u zračnim lukama rad će biti dozvoljen i nedjeljom, ali na primjedbe zračnih luka da bi se moralo ukinuti i ograničenje radnog vremena od 6 do 21 sat, zbog putnika koji na aerodromima borave i prije šest sati i nakon 21 sat, Ministarstvo je najavilo da će prijedlog uzeti u obzir prilikom izrade Nacrta prijedloga zakona. Ipak, ističu da, primjerice, londonska zračna luka Heathrow zatvara sve prodavaonice, uključujući i ugostiteljske objekte u različitim rasponima sati, od ponedjeljka do subote, pri čemu su neke prodavaonice zatvorene nedjeljom ili imaju skraćeno radno vrijeme.


Ministarstvo najavljuje i da će prihvatiti zahtjev Kamping udruženja Hrvatske da i prodajni objekti u kampovima budu izuzeti iz zabrane rada nedjeljom, poput objekta na kolodvorima, zračnim i trajektnim lukama, brodovima, zrakoplovima i trajektima za prijevoz osoba i vozila, benzinskim postajama i pratećim uslužnim objektima na cestama, u bolnicama, u hotelima.


Uz to, u izradi zakona, Ministarstvo će uzeti u obzir i primjedbu udruženja zadarskih obrtnika koje smatra da će izuzeće benzinskih crpki od zabrane rada nedjeljom na tržištu ponovno stvoriti nelojalnu i neprimjerenu konkurenciju, poput primjera za vrijeme »lockdowna« kada su benzinske postaje i kiosci kojima je rad bio dozvoljen uveli kao prodajne artikle osnovne prehrambene namirnice poput brašna, mlijeka, kruha, toalet papira, riže, tjestenine, dječje hrane. U odgovoru se kaže da će to biti uzeto u razmatranje, ali napominju da je zakonom propisano da se na benzinskoj postaji može nuditi različit asortiman proizvoda, ali da moraju biti u originalnom pakiranju.