Ministarstvo zdravstva

Vili Beroš: Covid potvrde uvode se zbog sigurnosti, a ne kažnjavanja! Cilj nam je zaštiti pacijente i bolesnike

foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Dodaje da je svjestan kritika da ćemo još neko vrijeme zajedničkim novcem plaćati testiranja onima koji se nisu cijepili ili preboljeli zarazu, no kaže da je želja svima osigurati jednake uvjete prava i pristupa radu.ZAGREB – Ministar zdravstva Vili Beroš priopćio je danas da se obveza posjedovanja Covid potvrde, koja će se početi primjenjivati u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi, uvodi zbog podzanja razine sigurnosti, a ne zbog kažnjavanja bilo koga.


“Zakonska obveza i cilj nam je zaštititi pacijente i zaposlenike u zdravstvenom sustavu od ulaska i širenja zaraze virusa, a ne kažnjavati bilo koga. Ako netko ima bolji prijedlog od učinkovitih mjera koje uvodimo, neka javno kaže”, istaknuo je Beroš u priopćenju. .


Navodi da je uvođenje obveze posjedovanja Covid potvrda u zdravstveni sustav  i sustav socijalne zaštite s početkom listopada, trenutno najučinkovitiji način sprječavanja proboja virusa i širenja zaraze u zdravstvenim, ponajprije bolničkim ustanovama, te domovima za starije i nemoćne.


Ministar zdravstva Vili Beroš, foto Davor Kovačević
“Riječ je o najugroženijim skupinama među kojima se bilježe najteže posljedice zaraze. Predložene mjere stručno su i znanstveno utemeljene i u praksi potvrđene kao najučinkovitije i bolje od toga, barem za sada, nemamo”, kazao je ministar zdravstva.


Podsjeća da će prema tim novim mjerama, svaki zaposlenik u sustavima zdravstva i socijalne skrbi imati obvezu prilikom dolaska na radno mjesto pokazati potvrdu o cijepljenju protiv COVID-19, odnosno o preboljenju zaraze ili negativan PCR ili antigenski test na COVID-19.


“Cilj nam je sigurnost svih, a ne kažnjavanje bilo koga. Poštujemo svaki osobni odabir, pa je zaposlenicima omogućen izbor između covid potvrda i redovitog testiranja kako bi mogli ostvariti svoje pravo na normalan rad”, ističe Beroš.


Dodaje da je svjestan kritika da ćemo još neko vrijeme zajedničkim novcem plaćati testiranja onima koji se nisu cijepili ili preboljeli zarazu, no kaže da je želja svima osigurati jednake uvjete prava i pristupa radu.


Najveći dio djelatnika koji rade s pacijentima već cijepljen


Navodi da je najveći broj djelatnika koji u tim sustavima rade izravno s pacijentima i korisnicima već cijepljen protiv Covida-19. Dodaje da će preostali dio zaposlenika imat će priliku to učiniti, ako se na to odluče, u narednom razdoblju, a oni koji ustraju u odbijanju cijepljenja, morat će se redovito testirati.


Ministar Aladrović: Ne bi se zalijetao s pričom o otkazima zbog cobid potvrda

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je danas kako se “ne bi zalijetao s tezom o otkazima u zdravstvu i socijalnoj skrbi za zaposlenike bez covid potvrda”. Poručio je da će te slučajeve regulirati radno-pravni propisi. Aladrović je nedavno najavio uvođenje covid potvrda u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi od 1. listopada.


Na pitanje hoće li se nakon tog datuma moći doći bez covid potvrde na posao u sustavima zdravstva i socijalne skrbi, Aladrović je odgovorio kako se ne bi zalijetao s tezom “tko ne bude imao covid potvrdu, dobit će otkaz”.


“U ovom trenutku ne možemo reći da je to jednoznačno točno. Nije”, rekao je Aladrović na konferenciji za novinare nakon obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.


Istaknuo je da su odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite obvezujuće za poslodavce.


“Sve ono što Stožer donese poslodavci moraju poštivati, pa ako Stožer propiše da je posjedovanje covid potvrde nužno kako bi se pristupilo radnom mjestu, svi poslodavci, i u zdravstvenom sektoru i u sektoru sustava socijalne skrbi, morat će to provoditi”, rekao je Aladrović.


Pritom je naglasio da će radno-pravni propisi koji vrijede u Hrvatskoj vrijediti i za sve poslodavce koji budu obuhvaćeni odlukom Stožera.

Sve ustanove u zdravstvu i socijalnoj skrbi osigurale su zbog toga dovoljne količine PCR i antigenskih testova, a svaka od njih provodi priprema se za nove mjere sukladno uvjetima i organizacijskim mogućnostima.


Ministarstvo zdravstva naložilo je svim sastavnicama zdravstvenog sustava organizaciju učinkovitog evidentiranja Covid potvrda, kao i redovitog testiranja zaposlenika.


“Oni koji će bez opravdanog razloga, ako nisu cijepljeni ili među preboljelima, odbijati i mogućnost besplatnog testiranja stvorit će nepotrebne probleme prvenstveno sebi, ali i sustavu u kojem rade”, kaže te pojašnjava da će osobe koji na takav, neopravdan način izostanu s posla, gubiti naknadu za rad.


“Ne vjerujem da će bilo tko bez valjanog razloga odbijati bilo koju od predloženih mjera, ali ako takvih i bude, tada će morati s poslodavcem rješavati isto u skladu sa zakonskim odredbama. Volio bih da toga ne bude ili barem u najmanjoj mjeri”, naglasio je Beroš.