ZABRINJAVAJUĆI TREND

Uvode se nove epidemiološke mjere za djecu: Najviše oboljelih u zadnjih 7 dana je u školama

P. N.

Foto Emica Elvedji/PIXSELL

Foto Emica Elvedji/PIXSELL

U pripremi je novi dokument o postupanju u tim situacijama, u samoizoolaciju će ići samo učenici koji su sjedili u istoj klupi i unutar metra i oni koji su putovali dulje od 15 minuta tako da su blizu sjedili ili stajali kraj učenika koji je obolio.Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite najavljene su i nova pravila za djecu.


Krunoslav Capak je iznio podatke koji pokazuju da je sve više oboljelih među djecom.


Danas smo imali 12.7 posto pozitivnih, za zadnjih 7 dana je 12.4. U zadnjih 7 dana imali smo 518 hospitaliziranih, njih 73 posto nije bilo cijepljeno. Na respiratoru su 72 osobe, 60 nije bilo cijepljeno, što je 83 posto. Preminulo je 85 osoba, 65 nije primilo niti jednu dozu cjepiva što je 76.5%, rekao je Capak i dodao:
“Od 14. 9. najviše oboljelih je u skupini od 10 do 19 godina. Imamo preko 2.038 osoba školske dobi koje su oboljele. Među osobljem u školama je 255 oboljelih.


7. rujna je objavljen dokument prema kojem je istaknuto da ne mora cijeli razred u samoizolaciju ako jedna osoba oboli, već se treba utvrditi bliski kontakt i onda ta osoba ide u samoizolaciju. Često se postavljaju pitanja zašto je toliki broj djeci u izolaciji. U pripremi je novi dokument o postupanju u tim situacijama, u samoizoolaciju će ići samo učenici koji su sjedili u istoj klupi i unutar metra i oni koji su putovali dulje od 15 minuta tako da su blizu sjedili ili stajali kraj učenika koji je obolio.”


Na pitanje što će biti s učenicima u boravku koji ni ne nose maske i igraju se zajedno, kao i s predškolskom djecom, odgovorio je Capak.

“Procjenu treba napraviti epidemiolog koji dobije podatke. Ako je kontakt među djecom trajan, dijete mora u samoizolaciju. Ovo što sam naveo o putovanju i sjedenju u klupi je samo orijentacijski, procjene se donose individualno”, zaključio je.