Prijevremeni izbori

Uskokov osumnjičenik Posavec pomeo konkurenciju na prijevremenim izborima. Međimurci su ga ponovo birali za župana

P. N., Hina

foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Prema prvim privremenim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, Posavec je osvojio 20.955 glasova, odnosno 79,89 posto glasova birača.Poznati su rezultati prijevremenih izbora u Međimurskoj županiji. Uvjerljivi pobjednik u utrci za međimurskog župana je Matija Posavec, kojeg je USKOK u rujnu priveo zbog sumnji u primanje mita, zlouporabu položaja i trgovanje utjecajem, zbog čega je dao ostavku na dužnost – međimurskog župana. Drugim riječima, Međimurci su birali starog župana, bez obzira što se protiv njega vodi postupak zbog sumnji da je na dužnosti počinio spomenuta kaznena djela.


Prema prvim privremenim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, Posavec je osvojio 20.955 glasova, odnosno 79,89 posto glasova birača.


Sandra Herman, koja je se natjecala ispred stranke Reformista, dobila je 2.093 glasa, odnosno 7,98 posto podrške, dok je Darko Zver iz stranke Fokus dobio 2.091 glas, dva glasa manje od Sandre Herman. Darko Zver, dakle, imao je podršku 7,97 posto birača.
Nezavisni kandidat Mladen Novak dobio je 769 glasova, što je podrška od 2,93 posto. Na izbore je izišlo nešto manje od trideset posto međimurskih birača.


Posavec: Nisam očekivao takav postotak


Matiji Posavecu ovo je četvrta uzastopna izborna pobjeda na izborima za međimurskog župana. Večeras je izjavio da nije očekivao takav postotak podrške birača.


– Vjerujem da otkako je hrvatske države, na regionalnoj razini nigdje nikad nije bio ovakav rezultat. Međutim, ovo nije moja pobjeda, ovo je pobjeda građana Međimurja. Ovo je pobjeda svih onih koji su od prvog dana pa proteklih više od dva mjeseca vjerovali u mene, izjavio je Posavec. Dodao je kako se kandidirao upravo zbog građana i njihove podrške.


Ocijenio je kako je kampanja bila prljava, ali da oni koji su se bavili takvim kampanja u Međimurju nikad nisu dobro prolazili.


– To se vidi očito na boljim očekivanjima mojih protukandidata koji su se služili takvim stvarima, ali nema nikakve zamjerke, sve je to dio političkog folklora i nastavljamo dalje s radom”, poručio je.


Na primjedbu da ga očekuje pravni postupak, Posavec je odgovorio kako je tu još uvijek sumnja, a ne krivnja.


– Puno je bilo špekulacija, puno kalkulacija, a ono što je u ovome trenutku službeno je da se ja za nešto sumnjičim. Dokazi, konkretne stvari i u konačnici što će biti od svega toga, bit će poznato kad bude gotova istraga”, istaknuo je Matija Posavec.