SULUDA VOŽNJA

Umirovljenik vozio u krivom smjeru po autocesti: Nijemac je zbog njega s kamp prikolicom udario u stablo

Šarlota Brnčić

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Utvrđeno je da je 79-godišnjak automobilom Škoda, pulske registarske oznake, vožnjom u kontra smjeru prilikom mimoilaženja ugrozio promet iz suprotnog smjera, odnosno 38-godišnjeg njemačkog državljanina koji je upravljao automobilom na kojem je vukao kamp prikolicu.Protiv 79-godišnjeg muškarca se pokreće prekršajni postupak i to zbog vožnje u krivom smjeru, priopćila je PU istarska.


Naime, jučer, oko 6.35 sati, policija je dobila dojavu o vožnji u suprotnom smjeru na dionici autoceste A9 iz pravca Baderne prema čvoru Medaki.


Utvrđeno je da je 79-godišnjak automobilom Škoda, pulske registarske oznake, vožnjom u kontra smjeru prilikom mimoilaženja ugrozio promet iz suprotnog smjera, odnosno 38-godišnjeg njemačkog državljanina koji je upravljao automobilom na kojem je vukao kamp prikolicu.
Njemački državljanin je u cilju izbjegavanja sudara, skrenuo u desno te udario u stablo i ogradu. Nakon što je izazvao prometnu nesreću, vozač Škode se udaljio s mjesta nesreće.
Nedugo nakon toga policijski službenici su na čvoru Baderna zatekli 79-godišnjeg vozača te će protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Vožnja u suprotnom smjeru zasigurno je jedan od najtežih prekršaja koje vozač može napraviti na autocesti te vrlo često takav prekršaj rezultira prometnim nesrećama i stradanjima osoba. Razlog vožnje u suprotnom smjeru na autocestama najčešće je povezan s nepažnjom i nedostatnom koncentracijom (premorenost, neiskustvo u vožnji autocestom, alkohol i dr.) vozača prilikom uključivanja na kolnik prometnice, a znatno rjeđe se radi o nepoznavanju prometne signalizacije ili samim nedostacima prometne signalizacije.


Savjeti za vozače koji primijete vozilo u krivom smjeru ili nakon obavijesti HAK-a:
– Brzinu kretanja vozila smanjiti na 40 km/h
– Koristiti samo desnu prometnu traku, ne koristiti traku za pretjecanje (ne koristiti krajnju lijevu prometnu traku),
– Ne koristiti traku za zaustavljanje vozila u nuždi koja bi trebala ostati prohodna za hitne službe)
– Zabranjuje se pretjecanje vozila.


Upozoravamo vozače da prilikom uključivanja na autocestu obrate pozornost, te da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju, da ne vrše polukružno okretanje kako se ne bi kretali u suprotnom smjeru na autocesti i kako ne bi došlo do prometnih nesreća i neželjenih posljedica.


Također, policija podsjeća vozače da je člankom 49. Zakona o sigurnosti prometna na cestama predviđeno sljedeće:


– Na cesti s kolnikom za promet vozila u oba smjera na kojem postoje tri prometne trake, vozač se ne smije vozilom kretati prometnom trakom koja se nalazi uz lijevi rub ceste u smjeru kretanja vozila.
– Na cesti na kojoj su kolničke trake fizički odvojene jedna od druge, na cesti s kolnikom za promet u oba smjera na kojem postoje najmanje četiri obilježene prometne trake kao i na cesti s kolnikom za promet vozila samo u jednom smjeru, vozač se ne smije vozilom kretati kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u suprotnom ili zabranjenom smjeru.
– Novčanom kaznom u iznosu od 2.000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se na cesti s kolnikom za promet u oba smjera, na kojem postoje tri prometne trake, kreće prometnom trakom koja se nalazi uz lijevi rub ceste u pravcu kretanja vozila.
– Novčanom kaznom u iznosu od 2.000 do 5.000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom kreće suprotno odredbama stavka 2. ovoga članka.
– Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila kreće kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u suprotnom ili zabranjenom smjeru.