Nestor Šufrič

Ukrajinski sud odredio pritvor bivšem ministru zbog sumnje na izdaju

Hina

Reuters

Reuters

Šufrič je dugo bio član političkih skupina prijateljskih prema Moskvi, uključujući jednu stranku koja je zabranjena od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.KIJEV – Ukrajinski sud odredio je u petak  bivšem ministru vlade Nestoru Šufriču pritvor od 60 dana bez mogućnosti jamčevine zbog sumnje da je izražavao proruske osjećaje i počinio izdaju.


Nestor Šufrič optužen je za održavanje kontakata s odbjeglim ukrajinskim parlamentarcem za kojeg istražitelji sumnjaju da je radio za ruske sigurnosne službe i za poticanje planova za poticanje promoskovskog separatizma u istočnoj Ukrajini.


Novinska izvješća citirala su  Šufričeve odvjetnike koji su rekli da će se žaliti na odluku suda.
Šufrič je dugo bio član političkih skupina prijateljskih prema Moskvi, uključujući jednu stranku koja je zabranjena od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.


Bio je ministar hitnih službi pod predsjednikom Viktorom Janukovičem, koji je pobjegao iz Ukrajine nakon masovne pobune 2014. koja je pokrenula rusko pripajanje Krima.


Istražitelji sigurnosne službe SBU rekli su da je također imao bliske veze s Viktorom Medvedčukom, poslovnim magnatom i bivšim parlamentarcem koji je prošle godine poslan u egzil u Rusiju u zamjenu za ukrajinske ratne zarobljenike.


Istražitelji su rekli da je Šufrič izvršavao upute ruskih i proruskih dužnosnika za promicanje promoskovske politike unutar Ukrajine.


Vodio je razgovore sa separatistima u istočnoj Ukrajini 2014. i pozvao ukrajinske vlasti da razmotre sklapanje dogovora s Moskvom o stvaranju tamošnjih proruskih teritorija.


Vlasti su priopćile da su pretragom Šufričeva doma u petak pronađeni dokumenti o stvaranju separatističkih entiteta u istočnoj Ukrajini, kao i ruske medalje i druga obilježja.