Napad na Gazu

Uključio se Biden, razgovarao s Netanyahuom i Abasom: “Imate samo jedno pravo rješenje”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Biden je u petak na područje sukoba poslao izaslanika kako bi pomogao smiriti situacijuAmerički predsjednik Joe Biden izrazio je u subotu veliku zabrinutost izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu zbog eskalacije nasilja, potvrđujući “pravo Izraela da se brani od napada Hamasa”, dok je palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa upozorio da se prestane s raketiranjem Izraela.


Biden je također rekao da je zabrinut za sigurnost novinara, nakon što je u izraelskom napadu srušena zgrada u kojoj je među ostalima bio i ured američke novinske agencije AP u Gazi, kaže se u priopćenju Bijele kuće.


Dvanaesterokatnica u Gazi s uredima medijskih kuća, katarske televizije Al-Jazeere i novinskih agencija Associated Press te France Presse srušena je u subotu izraelskim projektilima.
Vlasnik zgrade bio je unaprijed obaviješten da slijedi izraelski napad, rekao je izvjestitelj Reutersa te potvrdio da je zgrada bila evakuirana.


“Predsjednik je izrazio snažnu potporu pravu Izraela da se brani od raketnih napada Hamasa i drugih terorističkih skupina u Gazi” i “osudio te neselektivne napade na gradove širom Izraela”, kaže se u tekstu.


On je također izrazio “veliku zabrinutost oko nasilja između zajednica u Izraelu”, dodajući da je “ova trenutna faza sukoba tragično koštala života izraelske i palestinske civile, uključujući i djecu”.


Biden je također razgovarao s Abasom, prvi puta otkad je preuzeo dužnost američkog predsjednika, te mu rekao da Hamas mora prestati s raketnim napadima prema Izraelu.


Naglasio je “snažnu potporu rješenju s dvije države kojim bi se okončao izraelsko-palestinski sukob”, također je objavila Bijela kuća.


Sjedinjene Države smatraju Hamas terorističkom organizacijom.


Rješenje s dvije države je “najbolji put da se dođe do pravednog i trajnog rješenja” sukoba, dodao je američki predsjednik.


Biden je u petak na područje sukoba poslao izaslanika kako bi pomogao smiriti situaciju.