ZAJEDNIČKA KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Ukidanje viza je “veliko priznanje” za Hrvatsku. Fleming: “Želimo više Hrvata u SAD-u”

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u Sjedinjene Države bez vize putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana, priopćilo je u subotu američko veleposlanstvo u Zagrebu. ZAGREB – Ukidanje viza hrvatskim državljanima za putovanje u SAD iz poslovnih i turističkih razloga veliko je priznanje za Hrvatsku, ocijenio je u subotu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


“Ovo je veliko priznanje za Hrvatsku”, kazao je novinarima Božinović nakon razgovora s otpravnikom poslova u američkom veleposlanstvu Markom Flemingom.


Posebno se zahvalio veleposlanstvu SAD-a koje je “vrlo važnim trenucima”, poput pristupanja Hrvatske EU-u i NATO-u, “odigralo veliku ulogu”.


Foto galerija: Božinović i Fleming o ukidanju viza za SAD Foto: Davor Kovačević
Božinović je kazao da se na ukidanju viza za hrvatske državljane “naporno radilo već nekoliko godina”, što je uključivalo povezivanje baza podataka, suradnju s Ministarstvom domovinske sigurnosti, agencijama zaduženima za borbu protiv terorizma, borbu protiv organiziranog kriminala itd.


Hrvatski državljani od danas mogu putovati u Sjedinjene Države bez vize putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana, priopćilo je u subotu američko veleposlanstvo u Zagrebu.


“Ovo je jako dobar dan za američko-hrvatske odnose”, kazao je Fleming.


“Želimo više Hrvata u SAD-u”, dodao je.


Da bi neka država ušla u program izuzeća od viza (VWP), mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, a postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.


Prijave za ulazak u SAD putem ESTA-e mogu se podnijeti u bilo koje vrijeme prije putovanja, no Ministarstvo domovinske sigurnosti preporučuje putnicima da zahtjev podnesu što prije moguće, a najmanje 72 sata prije puta.