44 PRIVEDENE OSOBE

Uhićeni navijači stižu na ispitivanje u DORH: Negiraju krivnju, tvrde da su nasilno izvedeni iz vozila i pritvoreni

P. N.

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Prijavljeni su za izazivanje nereda, kazneno djelo za koje je predviđena kazna do pet godina zatvora. Neslužbeno se doznaje da ih je većina odlučila negirati krivnju te ne iznositi obranu, odnosno braniti se šutnjom.U masovnom sukobu navijača Hajduka s malobrojnim pripadnicima policije pokraj benzinske crpke Desinec na autocesti A1 ozlijeđeno je 20 policajaca, isto toliko pripadnika Torcide. U velikom neredu policajci su upotrijebili i vatreno oružje, a zbog kaosa koji su izgrednici izazvali, autocesta je bila zatvorena 12 sati. Uhićene su 44 osobe, a hoće li na mjesec dana u istražni zatvor, odlučivat će se tijekom dana na Županijskom sudu u Velikoj Gorici. Neki uhićeni navijači malo prije 10 sati dovedeni su u Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici, javlja HRT.


– Županijski sud u Velikoj Gorici ima saznanja da će tijekom dana Državno odvjetništvo u Velikoj Gorici predložiti određivanje istražnog zatvora za vrlo vjerojatno – svih 44 uhićenika. Prijedlozi za određivanje istražnog zatvora stizat će na odjel za istrage ovog suda, gdje su dežurne tri sutkinje, izjavila je glasnogovornica Županijskog suda u Velikoj Gorici Kornelija Blažeković. Dodala je kako velika većina uhićenika ima svoje izabrane branitelje, a dvojica ili trojica su iskoristila svoje pravo na privremenog branitelja u trenutku uhićenja. Svi su, više manje ispitani, ili su još uvijek na ispitivanju pred DORH-om.


Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL


Odvjetnik Tihomir Mišić brani jednog od uhićenih navijača za koje policija tvrdi da su sudjelovali u neredima na autocesti A1 u subotu navečer. On kaže kako njegov branjenik poriče bilo kakvo sudjelovanje u događajima na odmorištu Desinec.
“Iznio je obranu, opisao je detalja inkriminiranog događaja. Apsolutno je negirao djelo, kaže da je nasilno izveden iz vozila i uhićen”, kaže Mišić za Televiziju N1.


U sjedištu Općinskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici u tijeku je ispitivanje navijača koji su osumnjičeni da su u subotu navečer sudjelovali u izgredima na autocesti.


Prijavljeni su za izazivanje nereda, kazneno djelo za koje je predviđena kazna do pet godina zatvora. Neslužbeno se doznaje da ih je većina odlučila negirati krivnju te ne iznositi obranu, odnosno braniti se šutnjom.


Po 10 u skupinama

Prema najavi, Državno odvjetništvo u Velikoj Gorici će vrlo vjerojatno zatražiti određivanje istražnog zatvora za svih 44 uhićenika. Najvjerojatnije će ići četiri odvojena prijedloga za po 10 osumnjičenika u skupinama. Prijedlozi za određivanje istražnog zatvora stizat će na odjel za istrage velikogoričkog suda gdje su dežurne tri sutkinje.


Većina uhićenika ima svoje izabrane branitelja, a dvojica ili trojica su iskoristila svoje pravo na privremenog branitelja u trenutku uhićenja te su svih 44 osumnjičenika ispitana ili se još uvijek nalaza na ispitivanju u tužiteljstvu, doznaje se na sudu.

Sinoć se na Facebooku oglasio Klub navijača Hajduka – Torcida Split. Okrivili su vodstvo Dinama i policiju. Traže od institucija da pomno istraže i sankcioniraju njihove postupke koji su – tvrde – doveli do incidenta u kojemu je prvi put u povijesti više građana ozlijeđeno hicima iz vatrenog oružja.


Stiglo je i priopćenje Hajduka. Oni jesu osudili nasilje. Međutim, navodi se da su njihovi navijači – već godinama diskriminirani na utakmicama u gostima. Dinamo, pak, poručuje da je vrijeme da se stane na kraj izgredima Torcide i da su se zbog toga odlučili na stroga pravila za gostujuće navijače s kojima su na vrijeme upoznali vodstvo Hajduka.


Slučaj je za HTV komentirao predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić. Za uporabu vatrenog oružja kaže kako je bila opravdana te da su za nju bili ispunjeni svi zakonski uvjeti. Naglasio je kako su policajci morali obraniti svoj život.


– Uvijek postoje prozivke i s jedne i druge strane. Stav sindikata je da nogomet mora biti plemeniti sport i da svi klubovi moraju ukloniti ekstreme iz svojih redova. Osobama s nasilnim ponašanjem nije mjesto na ovakvim događanjima. One ugrožavaju sebe i druge i nanose štetu klubovima. Nogomet da, navijači da, ovakvo ponašanje – nikako, kazao je.