Udruga Životna linija

U Hrvatskoj je prošle godine suicid počinilo 566 ljudi, 117 žena i 449 muškaraca. Godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi  

Hina

foto: enca.com

foto: enca.com

Daleko najveći broj samoubojstava, 120, zabilježila je PU Zagrebačka, na drugom je mjestu PU splitsko-dalmatinska sa 45 samoubojstva.ZAGREB – Udruga Životna linija najavila je danas da će 10. rujna, na Svjetski dan prevencije suicida, na Trgu Petra Preradovića upaliti 566 svijeća u spomen na isto toliki broj osoba koje su tijekom prošle godine preminule počinivši suicid.


Svjetski dan prevencije suicida obilježava se 10. rujna diljem svijeta radi podizanja svijesti u javnosti o sve većem problemu suicida među stanovništvom, ističe predsjednik Udruge Životna linija Tin Pongrac i upozorava da godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi.


Udruga u priopćenju navodi da je prošle godine u Hrvatskoj suicid počinilo 566 osoba, prema podacima MUP-a, 117 žena i 449 muškaraca što je gotovo četiri puta veći broj.
Pri tome su u dobnoj skupini od 15 do 25 godina bila 44 izvršena suicida, što je porast od čak 57,1 posto u odnosu na godinu dana ranije. Od svih dobnih skupina najviše su suicida počinile osobe iznad 65 godina, njih čak 225, što predstavlja 39,7 posto od ukupnog broja suicida u Hrvatskoj.


Daleko najveći broj samoubojstava, 120, zabilježila je PU Zagrebačka, na drugom je mjestu PU splitsko-dalmatinska sa 45 samoubojstva.


Stoga se Udruga Životna linija zauzima za širenje svijesti o potrebi pojačane prevencije suicida. Djeluje na volonterskoj osnovi i pruža podršku suicidalnim i depresivnim osobama.


Svi koji trebaju pomoć mogu se obratiti na mail adresu udruge [email protected]. Volonteri se udruzi mogu pridružiti slanjem poruka na [email protected], priopćila je Udruga.