EPIDEMIJA U SUSJEDSTVU

U Srbiji danas više od 6.000 zaraženih osoba: Uvode se covid potvrde u zatvorenim prostorima

Hina

Reuters

Reuters

Do sada je barem jednom dozom cijepljeno 2,83 milijuna punoljetnih građana, što je tek nešto više od 50,5 posto ukupne populacije, a treću dozu primilo je šest posto stanovnika.BEOGRAD – U Srbiji je u ponedjeljak ponovno registrirano više od 6000 zaraženih koronom na dnevnoj razini, a preminulo je 27 oboljelih, pokazuju podaci Ministarstva zdravstva.


Od 21.163 testirana uzorka, 6249 bilo je pozitivno na korona virus. Na bolničkom liječenju je 3057 pacijenata, a na respiratoru ih je 142.


Od početka epidemije 6. ožujka prošle godine registriran je 823.161 slučaj zaraze, a službeno je potvrđeno 7575 smrtnih ishoda nakon zaraze koronavirusom.
Do sada je barem jednom dozom cijepljeno 2,83 milijuna punoljetnih građana, što je tek nešto više od 50,5 posto ukupne populacije, a treću dozu primilo je šest posto stanovnika, pa su učestali apeli da se cijepi što više mladih koji su sada i najbrojniji među novozaraženima.


To je, među ostalim, razlog da Krizni stožer i izvršna vlast razmišljaju o uvođenju covid certifikata, koji je i službeno najavila premijerka Ana Brnabić.


“Gledali smo ovih dana i tjedana kako je to bilo moguće u nekim drugim zemljama. Ne možete uvjetovati ljudima certifikate da uđu u dućan po kruh i mlijeko, ali se polako pripremamo da uvodimo propusnice na onim mjestima na kojima nije neophodno da ljudi borave, gdje im život ne ovisi o tome – u zatvorenim prostorima, kafićima, barovima, restoranima i noćnim klubovima“, naglasila je Brnabić.


Članovi Kriznog stožera se, osim za certifikate, zalažu i za strože poštivanje, kontroliranje i kažnjavanje prekršitelja koji ne poštuju aktualne epidemiološke mjere i ograničenja.