EPIDEMIJA U SUSJEDSTVU

U Sloveniji pada broj zaraženih: Poboljšanje se tek treba osjetiti u bolnicama

Hina

Reuters

Reuters

Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu također je pao na 2622 slučaja, a u padu je i 14-odnevna incidencija pa sada iznosi 2019 na 100.000 stanovnika.LJUBLJANA – U Sloveniji se u petak nastavlja trend pada epidemijskih krivulja, no to se još uvijek ne odražava na smanjenje pritiska na bolnice.


U zadnja 24 sata sa 6523 testiranja otkriveno je 2364 novozaraženih, uz 36,2 posto pozitivnih nalaza među testiranima, a umrlo je 17 oboljelih,  objavio je u petak Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ).
Broj novih zaraza smanjen je u odnosu na prethodni dan kad ih je bilo 2668, a pad je još izraženiji na tjednoj razini, jer ih je prije sedam dana bilo 3517.


U  zemlji su trenutno aktivno zaražene 41.492 osobe, što je 1.067 manje nego dan ranije, prema novim podacima NIJZ-a.
Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu također je pao na 2622 slučaja, a u padu je i 14-odnevna incidencija pa sada iznosi 2019 na 100.000 stanovnika.


Premda su epidemiološke krivilje u ovom tjednu u padu,  poboljšanje stanja još ne osjeća u  bolnicama, gdje je stanje i  dalje vrlo teško, posebno na odjelima intenzivne njege, gdje broj oboljelih iz dana u dan dalje raste.


U bolnicama je trenutno 1137 covid pacijenata, dok je na intenzivnim odjelima 289 oboljelih.


“U prosjeku dnevno primamo pet do sedam novih pacijenata i prešli smo rub kapaciteta koji  osiguravaju adekvatno i profesionalno optimalno liječenje”, kazao je za medije Matjaž Jereb, voditelj intenzivnog odjela Infekcijske klinike u Ljubljani.


On  upozorava da se može dogoditi “katastrofa” ako se intenzivni odjeli i dalje budu punili.


Kako prenose mediji, slovenska vlada idućeg bi tjedna mogla objaviti koja će protuepidemijska pravila vrijediti tijekom božićno-novogodišnjih blagdana, osobito kad je riječ o sajmovima i  drugim događanjima. Za prijedlog  mjera koje će tim povodom vrijediti zaduženo je ministarstvo gospodarstva.