PLANOVI SUSJEDA

U Sloveniji danas 807 zaraženih: Vlada ima plan za cijepljenje većine građana i otvaranje granica

Hina

Reuters

ReutersLJUBLJANA – U Sloveniji je do sada protiv Covida-19 cijepljeno više od petine ukupne populacije, a vlada procjenjuje da bi s novim velikim količinama cjepiva koja pristižu većina populacije mogla biti imunizirana do kraja lipnja, kad bi zemlja mogla ukinuti sve dodatne mjere te do kraja otvoriti turizam.


U zadnja 24 sata u zemlji je potvrđeno 807 novih zaraza koronavirusom, odnosno 22,1 posto pozitivnih nalaza, a sedam oboljelih je umrlo, objavila je u utorak slovenska vlada.


U odnosu na stanje od prije sedam dana, kad je bilo pozitivno 14,1 posto testova, sada je dnevno nešto više novozaraženih, a stanje u bolnicama teže, no procjene su da je trend ipak smirujući i da se treći val epidemije može ugasiti za dva mjeseca.
Sedmodnevni prosjek potvrđenih zaraza u jednom danu  s današnjim je danom povećan na 694, u bolnicama je 649 covid bolesnika, od čega njih 161 treba intenzivnu njegu, objavilo je u utorak ministarstvo zdravstva.


No, zahvaljujući 11-dnevnom zatvaranju i boljoj  epidemiološkoj situaciji slovenska vlada je od početka prošlog tjedna opet dopustila kretanje izvan statističkih regija,  rad lokala i kafića na otvorenome, djelomice su otvoreni i hoteli, te sportske aktivnosti i utakmice bez gledatelja.


Vladin povjerenik za cijepljenje je demantirao da je vlada već naručila rusko cjepivo Sputnjik V, rekavši za televizijsku postaju POP-TV da bi članice mogle koristiti to cjepivo tek uz odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA) koja još nije izvršila pregled pogona u kojima se to cjepivo u Rusiji proizvodi.


To je jedan od preduvjeta za odobrenje, a po riječima povjerenika rusko cjepivo u Europi ne treba očekivati prije kraja lipnja ove godine.


Slovenski Olimpijski odbor potvrdio je u utorak da će se slovenski sudionici Olimpijskih igara, koje se ove godine održavaju u Tokiju, cijepiti u petak, nakon što je to potvrdio nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ), budući da su “olimpijci” uvršeni u prioritetnu skupinu za cijepljenje.