Američki Kongres

U posljednji trenutak usvojen zakonski prijedlog o budžetu, izbjegnuta blokada vlade SAD-a

Hina

Reuters

Reuters

Pošto su republikanski i demokratski čelnici postigli sporazum prije isteka krajnjeg roka u petak, Senat je sa 69 glasova za i 28 protiv omogućio financiranje vlade na sadašnjoj razini do 18. veljače.WASHINGTON – Američki Kongres odobrio je kasno u četvrtak zakonski prijedlog o financiranju vlade čime je izbjegnuta potencijalna blokada saveznih službi, javljaju agencije.


Pošto su republikanski i demokratski čelnici postigli sporazum prije isteka krajnjeg roka u petak, Senat je sa 69 glasova za i 28 protiv omogućio financiranje vlade na sadašnjoj razini do 18. veljače. Senat je glasao samo nekoliko sati nakon što je mjeru odobrio Predstavnički dom Kongresa glasanjem 221 prema 212, s potporom samo jednog republikanca.


Nekoliko republikanskih senatora je reklo da neće pristati na spomenuti prijedlog zakona ukoliko se ne bude glasalo i o amandmanu o ukidanju sredstava Bidenovoj administraciji za provođenje cijepljenja ili testiranja nekih radnika na covid-19.
“Obavezno cijepljenje prouzročit će gubitak radnih mjesta u Kansasu za stotine tisuća ljudi”, rekao je senator Roger Marshall. “Ovdje je je riječ ne samo o blokadi vladi već i o blokadi ekonomije”, istaknuo je Marshall.


“Drago mi je što su na kraju prevladale hladne glave: vlada ostaje otvorena”, rekao je čelnik većine u Senatu, demokrat Charles E. Schumer.


U slučaju da dogovor nije bio postignut, to bi značilo da oko milijun stalno zaposlenih i honoraraca koji rade za federalnu vladu prestaju obavljati posao, jer se ne bi znalo odakle će biti plaćeni.


Kongres se sada suočava s još jednim vremenskim rokom. Savezna vlada se, naime, približava limitu zaduženja od 28,9 bilijuna dolara.


Ministarstvo financija procjenjuje da bi se limit mogao dosegnuti do 15. prosinca, a u slučaju da ga se ne uspije produljiti ili ukinuti to bi rezultiralo katastrofom jer vlada ne bi mogla ispuniti svoje obveze glede otplate duga.


Od 1980. godine američka federalna vlada “zatvorena” je 21 put zbog nedostatka dogovora o budžetu.


Posljednji put je bila zatvorena 2018. godine, jer Kongres nije mogao usvojiti budžet zbog spora s tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom o financiranju zida na granici s Meksikom.


Kada se federalna vlada zatvori zaposleni koji nisu neophodni za rad agencija odlaze na prinudni odmor. U tom slučaju, između ostalih, prestaju raditi liječnici, sestre, vojnici, policajci, kao i pripadnici Agencije za sigurnost prometa.