OBILNE KIŠE

U poplavama u Kini poginula 21 osoba, niz gradova izdao crvena upozorenja

Hina

Reuters

Reuters

Smrtni slučajevi su zabilježeni u gradu Liulinu na sjeveru pokrajine. Poplavljeno je više od 2.700 kuća i dućana, a prijevoz i komunikacija su prekinuti, priopćila je novinska agencija Xinhua. ŠANGAJ – U pet gradova u središnjoj kineskoj provinciji Hubei na snazi je crvena razina upozorenja na nevrijeme nakon što je u poplavama nakon obilnih kiša poginula 21 osoba i evakuirano oko 6.000 ljudi, izvijestili su državni mediji.


Smrtni slučajevi su zabilježeni u gradu Liulinu na sjeveru pokrajine. Poplavljeno je više od 2.700 kuća i dućana, a prijevoz i komunikacija su prekinuti, priopćila je novinska agencija Xinhua.


Spasilačke službe su raspoređene na najteže pogođenim područjima među kojima su gradovi Suizhou, Xiangyang i Xiaogan, objavilo je kinesko Ministarstvo za upravljanje u hitnim slučajevima. U gradu Yichengu u četvrtak je palo rekordnih 400 milimetara kiše.
Čak 774 umjetnih jezera u Hubeiu do četvrtka navečer je bilo preplavljeno, javili su kineski mediji.


Vremenske nepogode uzrokovale su prekide napajanja i uništile 3.600 kuća i 8.110 hektara usjeva. Ukupni gubici procjenjuju se na 16,67 milijuna dolara, objavile su u petak novine China Daily.


Uobičajeno je da tijekom vlažnih ljetnih mjeseci poplave pogađaju Kinu, međutim, vlasti su upozorile da su ekstremne vremenske prilike sve učestalije zbog klimatskih promjena.


Prošlog vikenda u jugozapadnoj pokrajini Sichuan evakuirano je oko 80.000 ljudi, a rekordne količine padalina u Henanu prošlog mjeseca uzrokovale su poplave u kojima je poginulo više od 300 ljudi.


Kineska meteorološka uprava je upozorila da će obilna kiša nastaviti padati do sljedećeg tjedna i da su regije uz rijeku Jangce osjetljive na poplave.


Državni meteorolozi su u četvrtak upozorili na katastrofu kazavši da su posebno ugrožena sljedeća područja: središnje provincije Hubei, Hunan, Henan i Anhui, Chongqing, Sichuan i Guizhou na jugozapadu te Zhejiang na istočnoj obali.